Antena 3 CNN Externe Amnesty International: Atacul american din Siria „nu soluţionează problema”

Amnesty International: Atacul american din Siria „nu soluţionează problema”

1 minut de citit Publicat la 20:37 11 Apr 2017 Modificat la 20:37 11 Apr 2017

Atacul lansat de SUA asupra unei baze a regimului sirian nu se poate substitui unei anchete adevărate după presupusul atac chimic al forţelor 
guvernamentale siriene, a declarat marţi directorul organizaţiei neguvernamentale Amnesty International, Salil Shetty, scrie AFP

'Cea mai mare provocare pe care o avem în Siria, motivul pentru care aceasta (violenţa) continuă este că nu se cer explicaţii şi nu există justiţie', a afirmat Salil Shetty. 

'Faptul că SUA lansează lovituri aeriene asupra unei baze (...) nu va soluţiona această problemă', a apreciat el. 

Washington-ul a lansat săptămâna trecută prima acţiune militară directă împotriva regimului lui Bashar al-Assad, după ce l-a acuzat pe preşedintele sirian că a lansat un atac cu armă chimică împotriva unui oraş controlat de rebeli, atac soldat cu zeci de morţi în rândul civililor. 

În opinia directorului Amnesty International, răspunsul la acest atac este insuficient. 

Răspunsul 'urmează să survină în cadrul unui efort concertat mult mai global pentru ca cei responsabili să dea socoteală. Nu putem avea doar o reacţie impulsivă', a declarat el, cerând o anchetă ONU. 

Washington-ul a lansat rachete asupra bazei aeriene Shayrat, provincia Homs, după eşecul Consiliul de Securitate al ONU în ceea ce priveşte condamnarea atacului chimic din nord-vestul Siriei. Rusia - aliat al regimului sirian- se opune unui proiect de rezoluţie privind o anchetă rapidă în acest caz. 

Salil Shetty i-a criticat de asemenea pe cei cinci membri ai Consiliului de Securitate al ONU. 

'În loc să se ocupe de pace şi interesele mondiale, ei fac politică', a afirmat el, criticând incapacitatea comunităţii internaţionale 'în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului'. 

Conflictul din Siria s-a soldat cu peste 320.000 de morţi şi milioane de persoane au fost strămutate de la declanşarea sa, în martie 2011.

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole