Antena 3 CNN International News Amnesty International acuză Israelul de apartheid. Organizația este etichetată ca antisemită, în schimb

Amnesty International acuză Israelul de apartheid. Organizația este etichetată ca antisemită, în schimb

Cerasela Stafie
2 minute de citit Publicat la 11:42 01 Feb 2022 Modificat la 11:43 01 Feb 2022

Amnesty International a publicat marți un raport de aproximativ 300 de pagini cu privire la tratamentul la care sunt supuși palestinienii. Acesta detaliază ”acte inumane sau de transfer forțat, detenție administrativă, tortură, ucideri ilegale, răniri grave și negarea drepturilor și libertăților fundamentale sau persecuția comisă împotriva populației palestiniene”, creând ”un regim instituționalizat de opresiune și dominație sistematică”.

”Amnesty International concluzionează că statul Israel îi consideră și tratează pe palestinieni ca pe un grup rasial neevreiesc inferior”, se arată în comunicat.

La fel ca alte două rapoarte recente care se concentrează pe aceeași problemă -- de la grupul israelian pentru drepturile omului, B'Tselem și de la Human Rights Watch (HRW) cu sediul în New York -- raportul Amnesty examinează politica israeliană în ambele atât în teritoriul ocupat de Israel din 1967, dar care nu a fost niciodată anexat oficial, cât și în Israel.

”De la înființarea sa în 1948, Israelul a urmat o politică explicită de stabilire și menținere a hegemoniei demografice evreiești și de maximizare a controlului său asupra pământului în beneficiul evreilor israelieni”, se arată în document.

Chiar înainte ca raportul să fie lansat oficial, Israelul l-a denunțat ca fiind ”fals și părtinitor”. Într-un briefing online cu jurnalişti, ţinut înainte de publicarea raportului, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Lior Haiat a declarat că Amnesty ”foloseşte standarde duble şi demonizare pentru a delegitima existenţa Israelului ca patrie a poporului evreu”.

”Aceste componente sunt exacte din care se face antisemitismul modern”, a spus ministerul de externe într-un comunicat separat.

Acest răspuns a fost reluat duminică într-o declarație comună a mai multor grupuri evreiești din Statele Unite, inclusiv Comitetul pentru Afaceri Publice Israel-Israel american și Liga Antidefăimării, care spunea că documentul Amnesty ”alimentează acei antisemiți din întreaga lume care încearcă să submineze singura țară evreiască de pe pământ, reducând în același timp și subminând suferința îngrozitoare care a fost rezultatul apartheidului din Africa de Sud.”

Termenul de apartheid își are originea în Africa de Sud, unde un sistem de segregare rasială și ”dezvoltare separată” a fost politica oficială între 1948 și 1994. Sistemul a fost conceput pentru a limita pe non-albi la ”bantustani autonomi”, dezlipindu-i de cetățenia lor, cu un sistem de permise și acte de identitate care controlează locurile în care cei care nu erau albi puteau călători și lucra.

Israelul a respins întotdeauna comparațiile cu Africa de Sud din era apartheid. Chiar și unii critici fermi israelieni ai ocupației au susținut că discriminarea împotriva palestinienilor nu echivalează cu rasism intenționat sau instituțional și este rezultatul unor temeri autentice de securitate.

Citește mai multe din International News
» Citește mai multe din International News
TOP articole