Antena 3 CNN International News Amnesty International, acuzații grave la adresa Ucrainei: "Au pus civilii în pericol" | Reacția Kievului

Amnesty International, acuzații grave la adresa Ucrainei: "Au pus civilii în pericol" | Reacția Kievului

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 15:23 04 Aug 2022 Modificat la 15:27 04 Aug 2022

Concluzia aparține organizației Amnesty International și este menționată într-un comunicat difuzat joi și citat de CNN.

Potrivit Amnesty International, astfel de tactici încalcă dreptul umanitar internațional și pun în pericol populația, deoarece transformă obiectivele civile în ținte militare.

"Am documentat un model al forțelor ucrainene care pune în pericol civilii și încalcă legile războiului atunci când acestea operează în zone populate", a declarat Agnes Callamard, secretarul general al Amnesty International. 

"A fi într-o poziție defensivă nu scutește armata ucraineană de obligația de a respecta dreptul internațional umanitar", a adăugat ea.

Între lunile aprilie și iulie, cercetătorii Amnesty International au investigat atacurile rusești efectuate în regiunile Harkov, Donbas și Nikolaev.

Consilier prezidențial ucrainean: "E păcat că Amnesty International ajută propaganda rusă"

Raportul Amnesty International a fost dur criticat de consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak.

Reiterând faptul că Moscova că încearcă să "discrediteze Forțele Armate ale Ucrainei în ochii societăților occidentale", Podoliak a scris pe Twitter că "e păcat că organizații precum Amnesty (International) participă la această campanie de dezinformare și propagandă".

"Singurul lucru care reprezintă o amenințare pentru ucraineni este armata (rusă) de călăi și violatori care vin în (Ucraina) pentru a comite genocid.

Apărătorii noștri își protejează națiunea și familiile. Viețile oamenilor sunt prioritare pentru Ucraina, de aceea evacuăm locuitorii orașelor din prima linie", a continuat oficialul ucrainean.

Ce a constatat Amnesty International în Ucraina

Amnesty International a precizat că, pe parcursul investigațiilor, cercetătorii săi au găsit dovezi că forțele ucrainene au lansat lovituri din zonele rezidențiale populate și că și-au stabilit centre operaționale în clădiri civile din 19 orașe și sate.

Majoritatea zonelor rezidențiale în care se aflau soldații erau situate la kilometri distanță de liniile frontului, potrivit organizației.

Amnesty International arată că sunt disponibile alternative viabile care nu ar pune în pericol civilii, între care utilizarea zonelor împădurite sau a structurilor mai îndepărtate de zonele rezidențiale.

De asemenea, organizația a indicat că, în cazurile documentate, reprezentanților Amnesty International nu li s-a adus la cunoștință că militarii ucraineni ar fi cerut populației să evacueze locațiile unde s-au instalat sau că i-ar fi ajutat pe civili să se evacueze, "ceea ce echivalează cu incapacitatea de a lua toate măsurile de precauție fiabile" pentru a-i proteja pe cetățeni.

Foto: ruinele unor clădiri rezidențiale distruse de bombardamente în Mariupol, Ucraina, august 2022

Citește mai multe din International News
» Citește mai multe din International News
TOP articole