Este vorba, în special, de macaralele realizate de producătorul chinez ZPMC cu care sunt transportate mărfurile de la nave la țărm, relatează publicația The Wall Street Journal (WSJ).
Unii oficiali din domeniul Securității Naționale și de la Pentagon au comparat macaralele ZPMC cu un cal troian, notează sursa citată.
Relativ robuste și ieftine, aceste utilaje industriale conțin senzori sofisticați, care pot înregistra și urmări proveniența și destinația containerelor de pe navele din porturile SUA.
Cu alte cuvinte, China ar putea avea acces la informații despre materialele care sunt transportate în interiorul sau în afara SUA pentru a sprijini operațiunile militare americane din întreaga lume.
Citește și: Armata americană a doborât balonul spion chinezesc deasupra Oceanului Atlantic
Macaralele chinezești ar putea, de asemenea, să ofere acces de la distanță pentru cineva care ar dori să perturbe fluxul de mărfuri, a declarat Bill Evanina, un fost oficial de rang înalt al serviciilor americane de contrainformații.
"Este combinația perfectă de afaceri legale sub care se poate desfășura colectarea clandestină de informații. Macaralele (chinezești) ar putea fi noul Huawei", a spus Evanina, referindu-se la gigantul chinez de telecomunicații ale cărui echipamente au fost efectiv interzise de oficialii americani, în urma avertismentelor conform cărora aceste dispozitive pot fi folosite pentru spionaj.
Huawei a respins acuzațiile, spunând că produsele sale nu reprezintă un risc pentru securitatea națională a Statelor Unite.
În ceea ce privește suspiciunile referitoare la macarale, un reprezentant al Ambasadei Chinei la Washington a calificat îngrijorările SUA drept o "încercare bazată pe paranoia" de a obstrucționa comerțul și cooperarea în plan economic cu Beijingul.
"A juca cartea Chinei și a flutura teoria amenințării chinezești este un act iresponsabil și va dăuna intereselor Statelor Unite", a declarat acest oficial chinez.
"Frica de macarale" vine după doborârea balonului chinezesc deasupra SUA
Reprezentanții companiei ZPMC - al cărei nume complet este Shanghai Zhenhua Heavy Industries Co. - nu au răspuns la solicitările de comentarii, notează WSJ.
Această nouă sursă de tensiuni între SUA și China vine după scandalul balonului chinezesc doborât deasupra Statelor Unita la începutul lunii februarie din ordinul președintelui Joe Biden.
În ultimii ani, oficialii americani din domeniul securității naționale au indicat o serie de echipamente fabricate în China care ar putea facilita fie supravegherea informațională, fie provocarea de perturbări în SUA.
Este vorba inclusiv sisteme de control al bagajelor și de transformatoare electrice, la care se adaugă realitatea faptului că, prin investiții strategice, China este pe cala să controleze, într-o măsură tot mai mare, porturile din întreaga lume.
Congresul SUA decis, prin lege, efectuarea unui studiu asupra macaralelor chinezești
China produce aproape toate noile containere de transport maritim din lume și controlează un serviciu de date referitoare la transportul maritim.
În acest context, macaralele gigantice produse de chinezi și care funcționează pe teritoriul american au ajuns, aproape natural, să genereze suspiciuni.
Proiectul de lege privind politica de apărare, în valoare de 850 de miliarde de dolari, pe care legiuitorii din SUA l-au adoptat în decembrie, prevede o sarcină specială: aceea ca oficiali din Departamentului Transporturilor, prin consultări cu secretarul Apărării și cu alte entități, să realizeze până la sfârșitul acestui an un studiu menit să stabilească dacă macaralele fabricate în străinătate și amplasate în porturile americane reprezintă amenințări la adresa securității cibernetice sau a securității naționale.
Oficialii din domeniul Securității Naționale a SUA nu au detaliat niciun caz în care macaralele au fost folosite în scopuri malițioase.
În cazul balonului de mare altitudine doborât în februarie, autoritățile americane au precizat că acesta a fost fabricat de un producător care are o relație directă cu armata chineză și că aerostatul transporta antene și senzori pentru colectarea și comunicarea de informații.
Oficial american citat de WSJ: "Macaralele ZPMC reprezintă 80% din macaralele de la navă la țărm din SUA"
Macaralele ZPMC au intrat pe piața americană în urmă cu aproximativ două decenii, cu o ofertă descrisă de achizitorii locali drept având o bună calitate și fiind semnificativ mai ieftină decât cea a furnizorilor occidentali.
În ultimii ani, ZPMC a devenit un jucător important în industria globală a porturilor automatizate, colaborând cu Microsoft și cu alte companii pentru a conecta echipamentele și a analiza datele în timp real.
"Obișnuiam să vindem echipamente, dar acum vindem sisteme", declara în 2017 Hailiang Song, șeful de atunci al Comitetului Director de la ZPMC. Iar Qingfeng Huang, președintele de atunci al companiei, îl completa spunând: "Prin biroul nostru principal din Shanghai, puteți monitoriza toate macaralele".
În prezent, ZPMC ar controla, potrivit propriilor estimări, aproximativ 70% din piața mondială a macaralelor.
Compania chineză afirmă că și-a vândut echipamentele în peste 100 de țări iar un oficial american susține că ZPMC produce aproape 80% din macaralele de la navă la țărm folosite în porturile americane.
În general, uriașele macarale chinezești sunt livrate gata asamblate în porturile americane și sunt operate cu ajutorul unui software realizat în China. Potrivit oficialilor SUA, în anumite cazuri întreținerea acestor utilaje este asigurată de cetățeni chinezi care lucrează cu vize americane pe doi ani, aceștia reprezentând o potențială breșă pentru colectarea de informații, se spune în materialul publicat de WSJ.