Antena 3 CNN Life Amenzi usturătoare pentru toți șoferii care nu dețin aceste echipamente în autovehicul

Amenzi usturătoare pentru toți șoferii care nu dețin aceste echipamente în autovehicul

de Laura Dinu    |   

Șoferii sunt obligați, și în 2024, potrivit Codului Rutier, să dețină în autovehicul mai multe echipamente, în lipsa cărora riscă amenzi usturătoare. 

Conducătorii auto pot fi amendați nu doar dacă nu au autovehiculul echipat corespunzător, ci și dacă aceste echipamente nu sunt conforme sau sunt expirate. 

Echipamente obligatorii pentru mașini

Conform legislației, toate mașinile în circulație trebuie să fie dotate cu:

  • trusă medicală;
  • stingător de incendiu;
  • două triunghiuri reflectorizante.

Mare atenție însă la detaliile înscrise pe aceste echipamente. 

„Triunghiurile de presemnalizare auto sunt reglementate de Regulamentul nr.27 CEE-ONU (Comisia Economică pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite). Din punct de vedere tehnic, acest tip de produs poate fi comercializat legal dacă dispune de Comunicare de omologare internațională acordată de oricare dintre autoritățile administrative din ţările semnatare ale Acordului de la Geneva din 1958”, precizează Registrul Auto Român, potrivit promotor.ro.

Totodată, trusa medicală și stingătorul trebuie să fie omologate, iar șoferii trebuie să fie atenți la data lor de expirare.

Produsele din trusa medicală au un termen de valabilitate limitat, iar substanța din stingător își pierde eficiența în timp, având o dată de expirare specificată pe ambalaj. După această dată, echipamentele trebuie înlocuite.

Lanțuri antiderapante sunt obligatorii iarna

Pentru vehiculele de peste 3,5 tone, legea impune folosirea lanțurilor antiderapante pe drumuri acoperite de zăpadă, gheață sau polei. În plus, șoferii acestor vehicule trebuie să aibă și vestă reflectorizantă, pe care sunt obligați să o poarte atunci când efectuează operațiuni de încărcare, descărcare sau reparații.

Amenzi usturătoare pentru lipsa echipamentelor obligatorii

Dacă Poliția constată că nu aveți trusa medicală, stingătorul sau cele două triunghiuri reflectorizante, riscați să primiți între 4 și 5 puncte de amendă. Aceeași sancțiune se aplică și pentru echipamente expirate sau neomologate, ceea ce înseamnă o amendă între 660 și 825 lei.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile