Antena 3 CNN Actualitate Amenzi mai mari pentru staționarea neregulamentară, în 2024. Situații în care șoferii pot aprinde luminile de avarie

Amenzi mai mari pentru staționarea neregulamentară, în 2024. Situații în care șoferii pot aprinde luminile de avarie

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 06:00 06 Feb 2024 Modificat la 06:00 06 Feb 2024

De multe ori, șoferii pornesc avariile pentru a staționa în locuri în care acest lucru este complet interzis.

Legislația auto din România menționează clar situațiile în care șoferii pot staționa cu luminile de avarie pornite, iar cei care nu respectă aceste prevederi riscă amenzi aspre.

În 2024, punctul de amendă s-a majorat la 165 de lei, cu 20 de lei mai mult decât anul trecut.

Astfel, în situația în care nu au un motiv justificat de a opri "pe avarii", șoferii surprinși de polițiști vor scoate mai mulți bani din buzunar.

Citește și: Cum poate fi recuperat permisul suspendat pentru viteză în 2024. Situațiile în care șoferii trebuie să dea examen

"Luminile de avarie se folosesc […] când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă, când vehiculul se deplasează foarte lent și/sau constituie el însuși un pericol pentru ceilalți participanți la trafic, când autovehiculul sau tramvaiul este remorcat.

Conducătorii de autovehicule şi tramvaie trebuie să pună în funcţiune luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi şi în cazul în care această manevră este impusă de blocarea circulaţiei pe sensul de mers”, precizează Poliția Română, într-o postare publicată pe Facebook.

Urgențe care justifică folosirea avariilor

  • mașina este imobilizată involuntar pe partea carosabilă
  • vehiculul se deplasează foarte lent și/sau constituie el însuși un pericol pentru ceilalți participanți la trafic
  • când autovehiculul sau tramvaiul este remorcat

Așadar, printre urgențe nu se numără, de exemplu, lipsa unui loc de parcare, situație în care mulți șoferi lasă mașina cu luminile de avarie pornite.

În acest caz, șoferii care staționează neregulamentar pot primi 4 sau 5 puncte de amendă, însemnând o sancțiune cuprinsă între 660 lei și 825 lei.

Totodată, conducătorul auto care lasă mașina într-o zonă unde staționarea nu este permisă poate fi sancționat și pentru oprire neregulamentară, însemnând 2 sau 3 puncte de amendă, adică între 330 și 495 de lei, notează promotor.ro.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole