Antena 3 CNN Externe Amenințările la adresa Israelului au crescut. SUA și China fac apel la încetarea ostilităților în Orient

Amenințările la adresa Israelului au crescut. SUA și China fac apel la încetarea ostilităților în Orient

de Redacția Antena 3 CNN    |   

„Vom răzbuna sângele vărsat!”, amenință liderul suprem al Iranului, după ce a dat ordin de luptă pentru lovirea directă a Israelului. Sunt represaliile asasinării liderului politic Hamas, lovit de o rachetă la Teheran. Statele Unite anunță că nu au fost complice la atac, în timp ce mii de oameni, în frunte cu întreaga elită politică a Iranului, s-au adunat la funeraliile lui Ismail Haniyeh.

Mii de persoane au participat la procesiunea de pe străzile capitalei iraniene, unde sicriul liderului Hamas Ismail Haniyeh a fost purtat prin oraș într-un vehicul decorat.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a condus rugăciunile de înmormântare în cadrul unei slujbe la Universitatea din Teheran.

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost asasinat miercuri, după ce a participat la ceremonia de inaugurare a noului preşedinte Iranian. Atacul, care nu a fost revendicat de Israel, a atras totuşi amenințări cu răzbunarea împotriva acestui stat şi alimentează îngrijorarea că conflictul din Gaza se transformă într-un război mai amplu în Orientul Mijlociu.

„Este urgent ca toate părțile să facă alegerile corecte în zilele următoare, deoarece aceste alegeri fac diferența între a rămâne pe această cale a violenței, a nesiguranței, a suferinței sau a trece la ceva foarte diferit și mult mai bun pentru toate părțile implicate”, a declarat Anthony Blinken, secretar de stat SUA.

Apelul secretarului de stat american vine în contextul în care atât uciderea liderului Hamas, cât şi atacul asupra capitalei Libanului au provocat reacţii vehemente în lumea arabă. Duşmanii Israelului au ameninţat cu represalii violente în următoarea perioadă.

„Asasinarea lui Ismail Haniyeh, șeful Biroului Politic al Hamas, la Teheran, a fost un act de escaladare periculoasă într-o regiune deja volatilă și subminează eforturile pentru pace, ne exprimăm condoleanțele familiei sale și poporului palestinian.

Ucigașii săi trebuie trași la răspundere”, a declarat Mumtaz Zahra Baloch, ministerul de Externe din Pakistan.

Pe lângă ameninţările venite din Iran şi din partea Hamas, există temeri privind un război în toată regula între Israel și Hezbollah.

Acestea au crescut pe fondul unui schimb de focuri transfrontaliere care durează de luni de zile.

Escaladarea are loc în contextul atacului israelian asupra Gazei, care a ucis peste 39.000 de persoane din octombrie anul trecut şi până acum.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile