Statele Unite au decis să lovească două instalații din estul Siriei, despre care autoritățile militare americane spun că au fost folosite de forțele iraniene și de grupurile afiliate. Au fost lovituri de autoapărare și de precizie pentru protejarea personalului american din Irak și Siria, după atacurile recente ale grupărilor susținute de Iran.
Se vorbeşte tot mai mult despre influenţa pe care Iranul o are şi despre faptul că s-ar afla în spatele atacului din 7 octombrie din Israel. De altfel, oficialii iranieni sunt tot mai vocali împotriva autorităţilor de la Tel Aviv, dar şi împotriva Statelor Unite.
Forțele armate iraniene cuprind Armata Republicii Islamice şi Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice, fiind cea mai mare armată din Orientul Mijlociu din punct de vedere al trupelor active. În acest moment sunt 610.000 de militari activi, la care se adaugă 350.000 de rezerviști și personal instruit care poate fi mobilizat în caz de nevoie. Vorbim aşadar de aproape un milion de trupe.
În anii '90, ţara a lansat un program intern de reînarmare robust. În ultimii 20 de ani, Iranul a devenit exportator de arme.
Programul iranian de drone a stârnit îngrijorări atât în rândul ţărilor vecine cât și în mare parte din lumea occidentală, în special în ceea ce privește faptul că ţările aliate din Orientul Mijlociu au primit astfel de echipamente de la iranieni. Toate aceste ţări sunt ostile Statelor Unite. Ele fac parte din ceea ce se numeşte Axa Rezistenţei, coordonată de Iran.
Aceasta include atât grupări musulmane sunnite, cât și șiiți din Yemen, Siria, Liban, Gaza și Irak. Vorbim de grupul militant libanez și partidul politic șiit Hezbollah sau despre regimul sirian și milițiile șiite din Siria, pe care Teheranul le-a construit și antrenat. Rebelii Houthi din Yemen fac, de asemenea, parte din axă la fel ca milițiile din cadrul Forței de Mobilizare Populară din Irak, care au fost formate pentru a ajuta la combaterea ISIS în 2014. Nu în ultimul rând, aici este inclusă şi Hamas, organizaţia teroristă care a comis atrocităţile din 7 noiembrie.
Ştefan Popescu, analist de politică externă, a vorbit la Antena 3 CNN despre faptul că Iranul nu se implică oficial în acest conflict dar grupurile controlate de regim lansează atacuri periodice.
Aflaţi mai multe informaţii urmărind materialul video de mai jos!