Antena 3 CNN Externe Va invada Rusia Europa? Amenințarea lui Putin la adresa extinderii NATO : ”Vom reacționa în consecință”

Va invada Rusia Europa? Amenințarea lui Putin la adresa extinderii NATO : ”Vom reacționa în consecință”

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 16:50 22 Mai 2022 Modificat la 16:50 22 Mai 2022

Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a declarat că nu are nicio problemă cu Finlanda sau Suedia să depună cereri de aderare la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Dar, bărbatul de 69 de ani a avertizat că Kremlinul va reacționa dacă infrastructura militară NATO este extinsă în oricare dintre țări. Acum, ministrul său apărării a confirmat că Moscova a decis cu privire la răspunsul său.

Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a declarat într-un discurs că Moscova va adopta „contramăsuri adecvate” împotriva Finlandei şi Suediei care doresc să adere la NATO.

Șoigu a enumerat dezvoltarea amenințărilor militare care au crescut în ultimii ani de-a lungul graniței de nord-vest a Rusiei.

Motive suplimentare au fost invocate legate de zborurile regulate cu bombardiere strategice ale SUA și exerciții de antrenament intensificate în Marea Baltică de către partenerii NATO.

”Tensiunea continuă să crească în zona de responsabilitate a Districtului Militar de Vest.

„Până la sfârșitul anului, 12 unități și divizii militare vor fi înființate în Districtul Militar de Vest”.

Ministrul Apărării a adăugat că mișcările trupelor vor fi susținute de „peste 2.000” de echipamente și arme militare, potrivit The Sun.

Săptămâna trecută, Putin a declarat la un summit al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) condusă de Rusia că extinderea NATO este folosită de SUA într-un mod „agresiv” pentru a agrava o situație de securitate globală deja dificilă.

El a adăugat: „Care va fi acea (răspuns) - vom vedea ce amenințări sunt create pentru noi. Se creează probleme fără niciun motiv. Vom reacționa în consecință.”

Va invada Rusia Europa?

În loc să invadeze, se pare că Rusia își va spori eforturile de a destabiliza relațiile cu NATO și Occidentul.

O zonă pe care Moscova ar putea căuta să o consolideze în continuare este enclava sa, Kaliningrad, care se află între Polonia și Lituania.

Kremlinul ar putea, de asemenea, să-și intensifice agitația cu NATO, zburând cu propria sa aeronave în spațiul aerian controlat de alianță.

Numai în cursul anului 2020, forțele aeriene NATO din Europa au fost ridicate de la sol de peste 400 de ori pentru a intercepta aeronave necunoscute care se apropiau de spațiul aerian al alianței.

Pactul militar a spus într-o declarație că aproape 90% dintre aceste misiuni au fost ca răspuns la zborurile aeronavelor militare rusești.

Ca alternativă, Putin ar putea căuta să exploateze dependența Europei de petrol și gaze rusești.

Deși Uniunea Europeană (UE) intenționează ca un embargo petrolier rus să intre în vigoare la sfârșitul anului 2022, membrii săi depind încă foarte mult de exporturile din Moscova.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole