Descoperită în 1881 la Luxor, în sudul Egiptului, mumia a rămas intactă până în prezent.
De-a lungul timpului, arheologii s-au ferit să-i înlăture bandajele, pentru a-i păstra intacte masca și ghirlandele de flori care o înconjoară și care simulează podoaba capilară.
Folosirea tomografiei computerizate a permis o examinare nedistructivă a rămășițelor conducătorului egiptean care a domnit între anii 1525 și 1504 înainte de Iisus Hristos.
Studiul mumiei a fost condus de Sahar Saleem, profesor de radiologie la Universitatea din Cairo, și de Zahi Hawass, reputat egiptolog și fost ministru, notează Al Jazeera.
"Cercetătorii au utilizat tehnici radiologice avansate, tomografia computerizată și un program informatic special care au permis examinarea mumiei fără a o atinge.
Studiul a dezvăluit pentru prima dată fața regelui Amenhotep I (foto galerie), vârsta sa, starea sa de sănătate precum și multe secrete privind metodele unice de mumificare și înmormântare folosite în cazul său", se precizează într-o declarație făcută marți de ministerul egiptean turismului și antichităților.
[GAL layout="2"]Analizele au indicat că Amenhotep a fost primul faraon mumificat cu brațele încrucișate și ultimul căruia nu i s-a îndepărtat creierul înainte de mumificare.
Tomografia a mai relevat că faraonul, care a condus mai multe campanii militare în timpul domniei sale de 21 de ani, a murit la vârsta de 35 de ani, aparent în urma unei răni sau boli.
Foto principală: Parada de Aur a Faraonilor, procesiune în care rămășițele mumificate a 22 de conducători din Egiptul antic, inclusiv Amenhotep I, au fost transportate la Muzeul Național al Civilizației Egiptene, pe malul lacului Ayn as Sirah; aprilie 2021
Foto galerie: reconstrucții computerizate ale chipului și corpului mumificat ale lui Amenhotep I