Printre modificările admise se numără faptul că nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii.
"Suntem într-o dezbatere importantă. Pe de o parte, sustenabilitatea fondului de pensii al României. Doi, discutăm și despre echitate socială. Vă înțeleg și poziția extrem de ingrată - trebuie să reprezentați o coaliție de guvernare, al cărui premier are o pensie specială de 18.000 de lei. Este și angajat al guvernul, este și pensionar de lux. (...) Trei - discutăm despre această grabă. Da, există un jalon PNRR și avem niște sume condiționate de reforma pensiilor speciale, care ar fi trebuit să facă un lucru cât se poate de simplu, să elimine pensiile speciale, trecând toate pensiile pe principiul contributivității", a spus în timpul dezbaterilor Ștefan Pălărie (USR).
Virgil Guran (PNL) a spus că pensiile militare sunt pensii de serviciu, nu pensii speciale.
"Premierul Ciucă are pensie de serviciu. Sunt de acord cu contributivitatea, dar trebuie să reținem că în armată, în sistemul de apărare pensiile sunt acordate din bugetul acelor instituții, nu din bugetul asigurărilor de stat. Trebuie să ne referim exclusiv la pensiile speciale. Nu trebuie să ne jucăm cu acest lucru, mai ales în contextul actual”, a adăugat Guran.
Citeşte şi: Pensii speciale tăiate cu măsură în proiectul prin care Comisia Europeană vrea să le înjumătăţească
El precizează că pensia medie la MApN este de 4.000 de lei, "pensie de subzistență la ora actuală".
Reprezentanții sindicatelor din domeniul Apărării au cerut eliminarea pensiilor militarilor din PNRR.
Printre modificările aduse proiectului de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu se numără faptul că nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii persoanei, impozitarea părții de necontributivitate din pensia specială și interzicerea cumulului mai multor pensii speciale.