Antena 3 CNN Actualitate Şoferii care circulă fără rovinietă pe drumurile din România vor plăti amenzi duble

Şoferii care circulă fără rovinietă pe drumurile din România vor plăti amenzi duble

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 19:53 02 Mai 2022 Modificat la 20:03 02 Mai 2022

Ce amendă riști dacă circuli fără rovinietă pe drumurile din România în 2022?

După cum se ştie orice român care își conduce mașina pe drumurile naționale, în afara localității, este obligat să aibă rovinietă, iar printr-o rețea de camere fixe, poate în orice moment să se trezească cu o amendă pentru expirarea ei.

Anual, sute de mii de șoferii primesc amenzi cuprinse între 250 de lei și 4.500 de lei pentru neplata rovinietei.

Cuantumul amenzilor s-ar putea dubla, potrivit unui proiect iniţiat de Guvern care a fost adoptat luni de Senat.

Potrivit proiectului se modifică anexa 2 la OG nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a celui de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România. El a fost adoptat cu 92 de voturi "pentru" şi 15 "împotrivă".

"Motivul acestei inițiative rezidă în recunoașterea că în ultimii şase ani a crescut exponențial numărul de abateri în acest domeniu de activitate. Considerăm că o dublare a amenzilor susţine recunoașterea că valoarea actuală a amenzilor nu este în măsură să descurajeze fenomenul contravențional, motiv pentru care propunem această modificare.

În consecință, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii susţine proiectul de act normativ în forma aprobată de Guvern", a explicat Gabor Sandor, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, citat de Agerpres.ro

Ce amendă riști dacă circuli fără rovinietă pe drumurile din România în 2022?

  • Amenzile sunt cuprinse între 275 şi 550 de lei, la autoturisme
  • Amenzi între 3.100 şi 6.200 lei, la vehicule de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) şi maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto)
  • Cuantumul sancțiunilor contravenționale pornește de la 5.500 lei şi ajunge la 11.000 lei la vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) 
  • Amenzi de 950 lei şi 1.900 lei pentru vehiculele de transport marfă cu masă totală (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone
  • Pentru cele  cu MTMA mai mare de 3,5 tone şi mai mică sau egală cu 7,5 tone între 3.100 şi 6.200 de lei.
  • În cazul vehiculelor de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone şi mai mică de 12 tone amenda prevăzută este între 5.500 şi 11.000 lei, iar pentru cele cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone cu maximum trei axe (inclusiv) - între 7.100 şi 14.200 lei.
  • Dacă MTMA este mai mare sau egală cu 12 tone cu maximum patru axe (inclusiv), amenda va fi de 11.900 - 23.800 lei.

Şoferii vor fi notificaţi prin e-mail când le expiră rovinieta

Autorităţile au stabilit, printr-un ordin al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, ca, de la sfârşitul lunii aprilie, cei ce deţin roviniete cu o valabilitate de minimum 30 de zile să fie anunţaţi, prin e-mail, de expirarea lor.

"Este, practic, o facilitate pentru acei șoferi uituci pentru a-i ajuta le oferim această facilitate, nu este obligatoriu, dar cei care vor își vor da adresa de e-mail iar noi le vom trimite această notificare anunțându-i că le expiră rovinieta într-o anumită perioadă", a declarat Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR, pentru Digi 24.

Şoferii pot cere o notificare pentru expirarea rovinietei

Notificarea va fi transmisă doar în cazul rovinietelor cu valabilitate egală sau mai mare de 30 de zile, începând cu 27 aprilie.

În situaţia în care mulți șoferi nu și-au dat adresa de email atunci când și-au făcut rovinieta și nici nu și-au exprimat acordul pentru a fi notificați prin email, în majoritatea cazurilor, măsura legislativă își va face simțite efectele de la următoarea achiziție a rovinietei.

De câte ori pot fi amendat pentru rovinietă?

După ce un şofer a fost sancţionat pentru rovinietă, inspectorii CNAIR au la dispoziţie două luni pentru a-l informa despre amendă. În tot acest timp, şoferul nu mai poate fi sancţionat pentru rovinietă.

"În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul”, se arată în OG 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.

Etichete: rovinieta
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole