Șoferii sancționați cu amenzi pentru încălcări ale legilor rutiere au posibilitatea să evite aceste sancțiuni, fie prin contestarea lor în instanță, fie așteptând ca termenul de prescripție să se aplice.
Cu toate acestea, instanța poate decide că sancțiunea este justificată, obligând șoferul să plătească amenda.
Cum se poate prescrie amenda
Prescripția se poate aplica doar în anumite circumstanțe și într-un interval de 5 ani, cu condiția ca statul să nu impună executarea silită.
Citește și: Când se montează cauciucurile de iarnă. Amenda pe care o primești dacă nu ai anvelopele corespunzătoare
"Dreptul organului de executare silită de a cere executarea silită a creanțelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere acest drept”, se precizează în Art 215 din codul de procedură fiscală.
Ceea ce înseamnă că autoritățile au 5 ani la dispoziție să execute silit pe cei care nu au plătit amenzile.
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp amenda de circulație
În situații în care șoferul sancționat nu este informat corespunzător despre amenda primită, poate exista o neînțelegere.
Instituțiile de stat nu sunt obligate să furnizeze notificări cu confirmare de primire, ceea ce poate duce la neplata în termen a amenzii de circulație.
Dacă amenda nu este plătită în primele 15 zile de la primire, beneficiul reducerii la jumătate a cuantumului nu se mai aplică.
În plus, neplata amenzii poate avea consecințe asupra unor activități ulterioare, cum ar fi plata impozitelor sau obținerea de documente de bun-platnic.
Autoritățile pot solicita sechestru asupra conturilor sau bunurilor pentru recuperarea sumei datorate, iar întârzierea la plata impozitului poate atrage penalități zilnice.
Este recomandat ca orice amendă să fie plătită prompt. Dacă șoferul consideră că este injust sancționat, are posibilitatea să conteste amenda în instanță și să solicite restituirea sumei plătite, potrivit Pro Motor.