Antena 3 CNN Actualitate Social Ambulanțele vechi, un pericol pentru pacienți. Unele sunt bune de trimis la casat, însă transportă zilnic români

Ambulanțele vechi, un pericol pentru pacienți. Unele sunt bune de trimis la casat, însă transportă zilnic români

R.M.
2 minute de citit Publicat la 20:11 19 Noi 2024 Modificat la 20:11 19 Noi 2024

Zeci de pacienți sunt transportați zilnic cu ambulanțe care mai degrabă le pun viața în pericol decât să îi ducă în siguranță la spital. Mașinile sunt depășite de timp, dar și de numărul de kilometri acumulați de-a lungul anilor. Deși li s-au promis fonduri de la centru pentru achiziționarea de mașini noi, din păcate, până acum, reprezentanții Serviciilor de Ambulanță Județene din țară au rămas doar cu promisiunile.

Sute de apeluri de urgenţă si sute de kilometri parcurşi. Aşa arată fiecare zi la Serviciul de Urgenţe Judeţean Satu Mare. Insituţia are la dispoziţie 41 de ambulanţe şi aproape toate dintre ele suferă de prea mulţi kilometri.

„Mai mult de jumătate dintre ele au peste 500.000 de km, sunt câteva ambulanțe, 4 dintre ele au peste 800.000 de km, 9 peste 700.000, 5 peste 600.000 și mai sunt 2 peste 500.000. Nici cele pe care le considerăm tinere, toate au peste 200.000 de km”, a declarat Gabriela Notarius, manager SAJ Satu Mare.

Este situaţia gravă în care se află sistemul sanitar care parcă funcţionează din inerţie fără bani investiţi. Din păcate, tot oamenii sunt cei care au de suferit şi care zilnic sunt puşi în pericol de un sistem care ar trebui să le salveze viaţa.

„Ar trebui schimbate. Dacă e ceva urgență, se defectează. E trist că nu se investește în sănătate”, spune un român.

„Noi ce putem face... decât să suferim când avem probleme”, a declarat un alt român.

„Monitorizăm imobilizarea în service a ambulanțelor, efectuăm un fel de pontaj din care reiese că, în mod constant 3- 4 sunt imobilizate în mod constant din cele 41”, a mai declarat Gabriela Notarius, manager SAJ Satu Mare.

Potrivit reprezentanţilor SAJ, situaţia este declarată atât la Ministerul Sănătăţii, cât şi la DSP. Anul trecut a fost declanşată o licitaţie pentru achiziţia de ambulanţe noi.

O firmă a fost declarată câştigătoare, însă au fost depuse mai multe contestaţii de atunci nu s-a mai întâmplat nimic. Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă au cerut atunci 22 de noi ambulanţe.

Situație asemănătoare și în Prahova

Lucrurile nu stau mai bine nici în Prahova. Serviciul funcţionează cu 82 de ambulanţe. 8 dintre ele, însă, au depăşit 1 milion de kilometri.

„Încă șapte în cel mai scurt timp să atingă și ele pragul de 1.000.000.  Mentenanța o facem în service-ul propriu, unde la momentul actual avem angajați doar trei mecanici”, a declarat Mădălin Ipatie, manager SAJ Prahova

Cu persoanl redus, oamenii reușesc să resusciteze la timp ambulanțele pentru a ajunge la pacienți.

„Lucrările se execută conform unor standarde de calitate, motiv pentru care în fiecare an noi suntem auditați de această instituție-Registrul Auto Român”, a declarat Constantin Bărbulescu, director tehnic SAJ Prahova.

Deplasarea cu astfel de mașini uzate, spun medicii, pune în pericol atât viața echipajului, cât și a bolnavului.

 

 

 

 

 

Citește mai multe din Social
» Citește mai multe din Social
TOP articole