Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, a declarat, marți, în exclusivitate pentru Sabina Iosub, trimisul special al Antena 3 CNN în SUA, că indiferent cine va fi ales președinte în America, România nu va avea de pierdut și a explicat că țara noastră este „un aliat-cheie, o ancoră strategică în Europa Centrală și de Est” și că „s-a achitat cu brio de partea sa de angajament în ceea ce privește NATO”. El a mai adăugat că „nu vede de unde ar putea veni reproșurile”. De asemenea, a povestit și despre cum a arătat, în opinia lui, discursul președintelui Joe Biden din cadrul Convenției Democraților.
Sabina Iosub, trimisul special Antena 3 CNN în SUA: „Este a doua seară a Convenției. Ați fost și aseară aici, ați urmărit și discursurile prin ochiul ambasadorului. Ce vi s-a părut important pentru România din ceea ce ați observat aici?”
Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA: „Am văzut aseară un președinte care și-a apărat energic palmaresul și realizările în cei aproape trei ani și jumătate de mandat. Un președinte care a spus că a fost la un moment dat prea tânăr, a devenit prea tânăr senator atunci, în 1972, la 29 de ani, și acum este prea bătrân să mai rămână în funcție, dar mi s-a părut important că președintele Biden a vorbit despre această putere a alianțelor în lume, a vorbit despre rezistența continuă a Ucrainei și în același timp a făcut apel la ceea ce ne dorim cu toții, o lume care se bazează pe reguli internaționale foarte clare și o lume în care America este un lider global și în ceea ce privește respectarea acestor reguli, dar și în ceea ce privește politicile fiscale, în ceea ce privește politicile migraționiste. Să nu uităm, totuși, că în ultimii trei ani America a avut aproape șase milioane de migranți și există și aici probleme. Costul vieții este mare, au o inflație de aproape 3%, deși este cea mai mică în comparație cu 2021. Cu toate că există o creștere economică robustă, de aproape 3% în America, există o datorie publică foarte mare, care îngrijorează specialiștii și economiștii, de peste 35 de trilioane de dolari, dar mi s-a părut important că Joe Biden, pe lângă faptul că a încercat să apere în mod evident realizările mandatului său, s-a declarat un voluntar activist pentru noul cuplu Kamala Harris - Tim Walz.”
„Am văzut un președinte așa cum era Joe Biden în cariera sa de senator”
Sabina Iosub, trimisul special Antena 3 CNN în SUA: „Mi s-a părut foarte în formă, foarte energic, poate cel mai viu discurs din ultima perioadă a lui Joe Biden.”
Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA: „Absolut. Deci, dacă punem acest discurs în comparație cu dezbaterea televizată de pe 27 iunie, care a dus și la retragerea președintelui Biden din cursă, în mod evident am văzut un președinte așa cum era Joe Biden în cariera sa de senator, un orator foarte bun, iscusit, cu foarte multe accente, inclusiv ironice. A spus la un moment dat că este atât de bătrân, încât știe prenumele aproape tuturor liderilor lumii. Și mi s-a părut că această predare de ștafetă a fost primită foarte bine de activiștii Partidului Democrat. Sunt aici aproape 7.000 de oameni delegați, dar cu totul aproape 50.000 de oameni în această arenă. Și acum, în mod evident, democrații par să aibă un avantaj, așa cum republicanii au părut să-l aibă după convenția din Wisconsin.”
Sabina Iosub, trimisul special Antena 3 CNN în SUA: „Va reuși într-adevăr America să spargă acele bariere despre care vorbea și Hillary Clinton și să ajungă o femeie președinte?”
Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA: „Nu știu asta. Vom vedea cu toții, probabil în zilele de după 5 noiembrie, când sunt alegerile. Vor fi două luni decisive, septembrie și octombrie, în care evident că fiecare dintre candidați se va profila. Să spunem tuturor că practic toate sondajele de opinie din statele în care se va decide viitorul președinte al Statelor Unite sunt în marja de eroare în ceea ce privește un câștigător sau altul. Deci, climatul politic din Statele Unite este extrem de dinamic. Dacă aproape toți analiștii erau de acord după Convenția Republicană că Trump nu mai poate pierde alegerile, ascensiunea fulminantă a Kamalei Harris și schimbarea candidatului din partea Partidului Republican a produs și o schimbare în sondaje. Și sigur se mai pot întâmpla multe. Vom avea dezbateri televizate. O escaladare a războiului din Orientul Mijlociu ar putea să să aducă numeroase probleme în tabăra democrată. Să ne aducem aminte că în 2020, în vara lui 2020, au explodat. A fost o explozie socială generată de uciderea lui George Floyd. Deci se pot întâmpla foarte multe lucruri și cine crede de pe acum că are rezultatul câștigător în buzunar cred că se înșală. Vedem donatori mobilizați foarte mult în cazul democraților, dar în același timp să ne gândim la două chestiuni foarte importante. În primul rând, că nu se alege doar președintele Statelor Unite, ci se alege și întreaga Cameră a Reprezentanților și o treime din Senatul american, iar oricine va câștiga această majoritate în Senat și în Cameră va fi foarte fragilă. Acum, republicanii, în Cameră au doar patru locuri, cu patru congresmeni mai mulți decât democrații, iar la Senat majoritatea este și mai fragilă, de un senator pentru democrați în favoarea democraților. Deci, indiferent cine va câștiga aceste alegeri, va trebui să lucreze bipartizan, să poată trece legile, fie că e vorba de legi privind fiscalitatea, privind imigrația, privind ajutorul pentru Ucraina, ceea ce ne interesează foarte mult. Să nu uităm, totuși, că ajutorul acesta, așa cum a venit el până acum, cum a fost votat, aproape 112 miliarde de dolari, ajutor militar și financiar, a venit cu sprijin bipartizan. Deci, indiferent cine va ieși președinte nu va putea să facă mare lucru în politica americană fără sprijinul Congresului.”
„România este un aliat-cheie, o ancoră strategică în Europa Centrală și de Est”
Sabina Iosub, trimisul special Antena 3 CNN în SUA: „Pentru România ce e important să urmărim în perioada aceasta? Aud românii discursurile, înțeleg felul în care se pune problema aici, ce impact poate avea în țara noastră, la ce să fim atenți?”
Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA: „N-am văzut să existe diferențe în ceea ce îi privește pe republicani și pe democrați în ceea ce privește angajamentul pentru România și avem discuții continue cu ei și cu membri ai Congresului, și cu membri ai staff-ului de campanie. România este un aliat-cheie, o ancoră strategică în Europa Centrală și de Est și nu văd sincer de unde ar putea să vină reproșurile în ceea ce privește România. România s-a achitat cu brio de partea sa de angajament în ceea ce privește NATO. Și-a făcut lecțiile și în ceea ce privește sprijinul acordat politicilor Statelor Unite, de securitate în Europa Centrală și de Est. România nu reprezintă o problemă nici din punctul de vedere al statului de drept, nici din punctul de vedere al politicii migraționiste. Deci, nu văd de unde ar putea să vină un reproș. Sigur că jocul este ceva mai mare, America se schimbă, Europa se schimbă și aici, sigur, România, fiind parte a Uniunii Europene, nu va putea să facă un joc independent, dar cred că trebuie să ne uităm la cât de predictibile sunt politicile, pentru că nu văd ca politicile Casei Albe să se schimbe în mod fundamental în privința Ucrainei. Sigur, întrebarea este cum va arăta acest sprijin pentru Ucraina, cât de consistent va fi el, dacă va exista o strategie privind o pace în Ucraina, însă cred că pentru noi este foarte important să ne facem temele în ceea ce privește Visa Waiver și să avem această realizare în timpul acestei administrații, deci în timpul administrației Biden, care se încheie pe 20 ianuarie și să continuăm să căutăm acele oportunități în ceea ce privesc investițiile americane, pentru că aici suntem în mare suferință, schimburile comerciale sunt la un nivel mic și cred că ține de noi să venim cu idei și cu inițiative care să trezească interesul unei administrații Harris sau Trump.”