Antena 3 CNN Externe Ambasador ucrainean în Marea Britanie: "Democrațiile vor trebui să renunțe la anumite libertăți pentru a supraviețui"

Ambasador ucrainean în Marea Britanie: "Democrațiile vor trebui să renunțe la anumite libertăți pentru a supraviețui"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 13:31 23 Iul 2024 Modificat la 14:12 23 Iul 2024

Două avertismente puternice legate de războiul Rusiei în Ucraina au fost lansate la începutul acestei săptămâni de responsabilul pentru Apărare în guvernul de la Londra și, respectiv, de ambasadorul Ucrainei în Regatul Unit.

"Starea forțelor armate ale Regatului Unit, secătuite de decenii de reduceri, este mult mai gravă decât am anticipat", a atenționat John Healey, secretarul britanic al Apărării, citat de Sky News.

Prezent la un eveniment găzduit de think tank-ul Royal United Services Institute (RUSI), Healey a invocat o amplă analiză pe care guvernul său a lansat-o săptămâna trecută.

Oficialul britanic a adăugat că prezentul este marcat de "amenințări globale din ce în ce mai rapide" și a insistat că vrea să evite "tacticile vechi" ale Forțelor terestre, Marinei Regale și Forțelor Aeriene de a se lupta între ele pentru a susține anumite proiecte, în contextul limitărilor bugetare.

"Trebuie să fim capabili să luptăm, nu să ne luptăm între noi. Chiar vreau să văd vechile rivalități lăsate în urmă", a spus John Healey.

"Știm că toate cele trei ramuri militare se confruntă cu provocări foarte serioase: forțe insuficiente, risipă la achiziții, moral scăzut, criză de recrutare și retenție și veterani care nu pot avea acces la serviciile pe care le merită", a continuat el, concluzionând că, după două săptămâni de guvernare, "vedem acum că aceste probleme sunt mult mai grave decât am crezut".

Fostul șef al armatei ucrainene: "Democrațiile trebuie să fie pregătite să renunțe la o serie de libertăți, de dragul supraviețuirii"

La același eveniment, ambasadorul ucrainean în Marea Britanie, Valeri Zalujnîi, a avertizat că Marea Britanie și alte democrații trebuie "să se trezească" și să facă preparative de război, care să angreneze întreaga societate, nu doar armata.

Zalujnîi a fost șeful forțelor armate ucrainene până în februarie, când a fost înlocuit din funcție de președintele Volodimir Zelenski.

El crede că o confruntare extinsă ar trebui evitată dar, dacă nu va fi posibil astfel, toate societățile democratice ar trebui să fie pregătite de conflict.

"Trebuie să spunem cu onestitate omenirii ce se întâmplă exact (cu războiul Rusiei, n.r.) și pentru ce ar trebui să fie pregătită omenirea. Națiunile libere și democratice și guvernele lor trebuie să se trezească și să se gândească la cum să își protejeze cetățenii și teritoriile. Poate cea mai dificilă și cea mai importantă componentă este pregătirea societății (...)

Societatea trebuie să fie de acord să renunțe temporar la o serie de libertăți de dragul supraviețuirii. Războaiele moderne sunt, din păcate, războaie totale", a opinat el.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole