Antena 3 CNN Externe Ambasadorul Rusiei în țara pe care Moscova a amenințat-o cu anihilarea nucleară rupe tăcerea

Ambasadorul Rusiei în țara pe care Moscova a amenințat-o cu anihilarea nucleară rupe tăcerea

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 10:59 29 Mai 2022 Modificat la 11:17 29 Mai 2022

Andrei Kelin a declarat pentru BBC că nu crede că țara sa va folosi arme nucleare tactice în războiul împotriva Ucrainei.

Kelin (foto interior) susține că, potrivit regulilor militare rusești, astfel de arme nu sunt folosite în conflicte precum cel din Ucraina.

"În conformitate cu doctrina militară rusă, armele nucleare tactice nu sunt folosite într-un astfel de conflict", a precizat Kalin.

Întrebat de jurnalistul BBC dacă poate spune "în mod categoric" că Rusia nu va recurge la arme nucleare în Ucraina, ambasadorul rus a spus:

"Avem prevederi foarte stricte în ceea ce privește utilizarea armelor nucleare tactice și ele se referă mai ales când existența statului este în pericol. Nu au nimic de-a face cu actuala operațiune."

Armele nucleare tactice sunt cele care pot fi folosite la distanțe relativ scurte și au o putere distructivă mai mică, de ordinul kilotonelor de explozibil convențional.

Spre comparație, armele nucleare strategice sunt cele a căror putere distructivă începe de la 100 de kilotone, care sunt lansate pe distanțe mult mai lungi și care implică un război nuclear total.

Se crede că Rusia are aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice.

Când Vladimir Putin și-a pus forțele nucleare în alertă maximă la sfârșitul lunii februarie, la scurt timp după invazie, mișcarea a fost percepută drept un avertisment la adresa lumii întregi.

Putin a invocat "agresiunea" Occidentului și a NATO pentru a justifica ceea ce el numește "operațiunea militară specială" din Ucraina.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, spune că amenințările nucleare formulate de Rusia - inclusiv sau mai ales la adresa Marii Britanii - reprezintă o încercare de a distrage atenția oamenilor de la ce nu merge bine în Ucraina.

Wallace a arătat că Moscova "a rămas în urmă" cu operațiunile la câteva zile după invazia declanșată pe 24 februarie și încearcă să amintească lumii întregi potențialul său de descurajare.

Propagandiștii Kremlinului, amenințări în cascadă cu războiul nuclear

Dmitri Kiseliov, unul dintre principalii propagandiști TV ai Kremlinului, evoca la începutul acestei luni, la postul Russia 1, transformarea Marii Britanii într-un "deşert radioactiv" sau scufundarea "pentru totdeauna" a Insulelor Britanice.

"O altă opțiune de a arunca Marea Britanie în adâncurile mării este drona subacvatică rusească Poseidon. Se apropie de țintă la o adâncime de un kilometru, cu o viteză de 200 de kilometri pe oră. Nu există nicio modalitate de a opri această dronă subacvatică. Ea are un focos cu o capacitate de până la 100 megatone.

Explozia acestei torpile termonucleare aproape de țărmurile Marii Britanii va provoca un val uriaș, un tsunami cu o înălțime de până la 500 de metri. Acest val mare transportă doze extrem de mari de radiații. Trecând peste Marea Britanie, va transforma tot ceea ce rămâne în urmă într-un deșert radioactiv", a spus Kiseliov.

Un alt propagandist-vedetă al televiziunii rusești de stat, Vladimir Soloviov, spunea în aprilie că, pentru Rusia, "varianta optimistă este războiul nuclear".

Foto principală: rachetă balistică intercontinentală RS-28 Sarmat, lansată în timpul unui test de la cosmodromul Plesețk, Rusia

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole