O sursă apropiată guvernului ucrainean a declarat pentru CNN că SUA au informat Ucraina că este „probabil să înceapă evacuările încă de săptămâna viitoare” ale familiilor diplomaților de la ambasada de la Kiev.
Sursa a spus că președintele Volodymyr Zelensky a vorbit cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken despre această chestiune și i-a spus că dacă Statele Unite ar face un pas atât de dramatic, ar fi o „reacție excesivă”.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat pentru CNN că nu au „nimic de anunțat în acest moment”, adăugând: „Efectuăm o planificare riguroasă de urgență, așa cum facem întotdeauna, în cazul în care situația de securitate se deteriorează”.
Raportul ambasadei SUA vine în timp ce Ucraina a acuzat vineri Rusia că a sporit livrările de arme, muniție și echipament militar către regiunile separatiste din Ucraina, în timp ce recrutează activ mercenari pentru a lupta în conflictul în curs.
Ucraina a spus că a spus că Moscova „continuă să mărească capacitățile de luptă” ale separatiștilor pro-ruși și, de la începutul acestei luni, a „transferat în mod secret pe cale ferată și rutieră peste 7.000 de tone de combustibil, mai multe tancuri și unități de artilerie autopropulsate” către regiuni.
Acesta a spus că Rusia întreprinde, de asemenea, „recrutare activă de mercenari” care sunt trimiși în regiuni controlate de separatiști.
Vineri, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a avertizat că orice invazie rusă a Ucrainei va fi „întâmpinată cu un răspuns sever” în urma întâlnirii sale cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Lavrov a spus că Rusia nu are planuri de a invada Ucraina, în ciuda faptului că a adunat peste 100.000 de militari la granițele sale. El a adăugat că speră în „răspunsuri concrete la propunerile noastre concrete” – inclusiv cereri ca NATO să nu se extindă niciodată la fostele națiuni sovietice precum Ucraina.
Cum vor răspunde SUA și NATO la o invazie rusă a Ucrainei?
În timp ce aliații NATO resping în unanimitate cererile Rusiei ca Ucraina să nu se alăture niciodată alianței occidentale, diviziunile dintre ei se extind și asupra sancțiunilor occidentale care ar trebui impuse Rusiei dacă se lansează o invazie.
Actualii și foștii diplomați occidentali spun că, deși există un acord larg între puterile occidentale cu privire la sancționarea Rusiei în cazul unei incursiuni militare, nu există un acord final cu privire la detalii.
Întâlnirea lui Blinken cu Lavrov a avut loc la două zile după ce președintele Joe Biden a declarat la o conferință de presă că o „incursiune minoră” ar putea să nu declanșeze același răspuns din partea NATO ca o invazie. Biden a clarificat joi că orice trupă rusă care trece granița cu Ucraina ar constitui o invazie.
Aliatul NATO, Regatul Unit, a început să furnizeze Ucrainei arme antitanc, iar Canada ar fi desfășurat un mic contingent de forțe speciale la Kiev, pe fondul îngrijorărilor cu privire la o posibilă invazie a Rusiei.
Vorbind luni în parlamentul britanic, secretarul apărării, Ben Wallace, a declarat că Regatul Unit „a luat decizia de a furniza Ucrainei sisteme ușoare de arme defensive antiblindare”.