Antena 3 CNN Actualitate Ambasada Rusiei, o nouă reacție în scandalul donației pentru ”Cumințenia Pământului”

Ambasada Rusiei, o nouă reacție în scandalul donației pentru ”Cumințenia Pământului”

1 minut de citit Publicat la 08:56 30 Sep 2016 Modificat la 08:56 30 Sep 2016

Ambasada Rusiei la Bucureşti califică drept “reacţie emoţională” “limbajul de ură” generat de filmul care a însoţit anunţul privind donaţia pentru “Cuminţenia Pământului”, punând-o pe seama “sensibilităţii opiniei publice din România în ceea ce priveşte unele capitole ale istoriei” şi exprimându-şi regretul că un demers umanitar a provocat o reacţie controversată şi uneori extrem de neprietenoasă, scrie news.ro.

Ambasada susţine, într-o postare pe Facebook, că un astfel de limbaj este condamnat de legislaţia unor ţări UE, dar şi de cea a Rusiei, subliniind că respectă dreptul românilor la exprimarea liberă a opiniei şi dând ca exemplu libertatea de exprimare din Federaţia Rusă.

Remarcile sunt făcute în contextul în care reprezentanţa diplomatică anunţă că încă un cetăţean român “care s-a prezentat ca "persoană privată care nu are nicio legătură cu instituţii publice, mass-media, servicii secrete ş.a.m.d.” a transmis 100 de euro în calitate de “gest de mulţumire pentru interesul manifestat faţă de cultura română”.

“Aducem la cunoştinţă că fără a lua în considerare motive concrete din partea acestuia şi a altor cetăţeni români care transmit bani la Ambasadă în contextul donaţiei modeste anunţate de către noi mai devreme în campania pentru achiziţia operei “Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi, nu ştim o folosire mai bună a acestor bani decât transferul acestora la fondul menţionat. Ceea ce am şi făcut. (Însă dorim să atragem atenţia că pe 30 septembrie 2016 termenul acestei acţiuni expiră. În cazul în care banii vor fi aduşi după această dată vom fi nevoiţi să-i donăm pentru alte fapte filantropice)”, scrie pe contul de Facebook al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti.

“Diferenţa opiniei cuiva faţă de cea proprie şi respectarea dreptului de a exprima această opinie diferită faţă de cea proprie chiar este una dintre principalele semne ale pluralismului şi democraţiei”, precizează ambasada, adăugând: “Cel puţin în Rusia punctul de vedere alternative faţă de cel oficial puteţi să-l auziţi şi pe posturile de televiziune, inclusiv pe cele publice, şi în presă, şi, desigur, în blogosferă”, notează ambasada.

Instituţia menţionează că în cazul în care orice poziţie, chiar şi cea determinată de intenţii bune dar care nu coincide cu opinia ta este respinsă imediat ca "propagandă", atunci este dificil să se aştepte că se va putea ajunge cu adevărat la înţelegerea oponentului şi, mai ales, la continuarea unui dialog productiv.

Noi suntem gata să continuăm dialogul”, se arată în finalul postării Ambasadei Fedraţiei Ruse la Bucureşti.

 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole