Antena 3 CNN Actualitate Ambasada României în SUA, despre eliminarea vizelor: "Cel mai probabil de anul viitor", îndeplinim formal toate condițiile tehnice

Ambasada României în SUA, despre eliminarea vizelor: "Cel mai probabil de anul viitor", îndeplinim formal toate condițiile tehnice

de Georgiana Marina    |   

Românii vor putea călători fără vize în Statele Unite "cel mai probabil de anul viitor", a comunicat marți Ambasada României în SUA. Ambasada adaugă că România a îndeplinit ultimul criteriu, iar procentul de respingere a scăzut sub 3%. Menționează însă că se așteaptă o confirmare din partea oficialilor americani. Declarația vine în contexul în care premierul Marcel Ciolacu a anunțat la Antena 3 CNN că din ianuarie românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite.

"Astăzi este o zi mare, o zi pe care am așteptat-o multă, multă vreme: de astăzi, România îndeplinește formal toate condițiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver.

Ieri, s-a încheiat anul fiscal în Statele Unite, iar ultima condiție pe care România o mai avea de îndeplinit a fost satisfăcută. Sigur, așteptăm o confirmare de la partenerii americani în perioada următoare, dar evaluarea noastră, bazându-ne pe numărul de aplicații pentru vize din acest an, precum și pe trendul puternic descrescător din ultimii ani, este că Romania a coborât sub procentul de 3% al ratei de respingere”, a transmis într-o declarație de presă ambasadorul român în SUA", Andrei Muraru.

Eliminarea vizelor pentru Statele Unite este "cea mai bună recunoaștere a unei solidarități ireversibile dintre români și americani", adaugă el.

Potrivit ambasadorului român, "primii români vor putea călători fără vize în Statele Unite, probabil, în prima parte a anului viitor".

"A călători fără vize în America nu este doar un statut privilegiat acordat unei țări. Vor exista beneficii importante pentru noi. Călătorind mai ușor, românii vor construi mai multe punți și vor putea impulsiona astfel comerțul sau investițiile. De asemenea, ne așteptăm să avem curând mai multe curse aeriene directe între România și America", a adăugat el.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, într-un interviu oferit jurnalistului Mihai Gâdea, la Antena 3 CNN, că din ianuarie românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite. Marcel Ciolacu spune că a rezolvat situația cu vizele în SUA pentru că „am abordat-o profesionist, am consilier în această zonă, am modificat legislație”.

Potrivit acestuia, din ianuarie se va circula fără vize în SUA, iar anunțul oficial va veni în jurul datei de 15 octombrie.

Urmează un proces tehnic care începe în luna octombrie și care se întinde câteva luni

Accederea în programul Visa Waiver implică îndeplinirea unor criterii tehnice care sunt prevăzute într-un plan de acțiune convenit cu partea americană - acestea se referă în primul rând la schimbul de informații privind securitatea frontierelor, combaterea terorismului și a infracționalității transfrontaliere, precum și a migrației ilegale. Îndeplinirea acestor criterii tehnice necesită un efort intens, adesea combinat, la nivelul mai multor instituții publice. Potrivit legislației americane, o condiție cheie pentru ca o țară să fie desemnată parte a programului de scutire de vize este ca rata de refuz a vizelor de tip B acordate cetățenilor țării respective să fie sub 3% în timpul unui an fiscal american.

Rata de refuz a vizelor pentru călătorii în Statele Unite a scăzut în 2023 la 8,79%, cel mai mic nivel din istoria relației bilaterale România-SUA, aflându-se într-o descreștere accelerată în ultimii ani (17,03% în 2021 și 12,61% în 2022).

După încheierea anului fiscal (1 octombrie 2023 - 30 septembrie 2024) în Statele Unite, urmează un proces tehnic care începe în luna octombrie și care se întinde câteva luni – când vor avea loc evaluări din partea autorităților americane și o vizită la nivel de experți americani la București, programată pentru finalul lunii octombrie, pentru confirmarea rezultatelor pozitive făcute de România.

Programul Visa Waiver permite cetățenilor din țările membre să călătorească în Statele Unite fără viză timp de până la 90 de zile pentru turism sau afaceri.

Prin aderarea la program, românii nu vor mai avea de susținut interviuri la un consulat al SUA, ceea ce face procedura mult mai puțin consumatoare de timp. Autorizația de călătorie care înlocuiește vizele este valabilă timp de doi ani, are număr nelimitat de intrări/ieșiri din SUA, și poate fi utilizată pentru vizite de până la 90 de zile fiecare.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile