Câteva zeci de deținuți încarcerați la Penitenciarul Rahova au vizionat, vineri, un film în care protagonist este un hoț cu care unii dintre ei au împărțit celula.
Amar Răducanu s-a întors în pușcărie, de astă dată în calitate de actor, iar cei care au organizat evenimentul speră că reușita lui îi va inspira pe alții să renunțe viața de infractor.
Recidivist cu mulți ani petrecuți după gratii, Amar a sustras în urmă cu ceva vreme un plic cu câteva mii de lei din rucsacul unei femei. Este vorba de avocata și cineasta Diana Gavra.
Cu proiectul filmului în minte, Gavra i-a propus un târg lui Amar Răducanu: ea își retrage plângerea penală, iar el o ajută, în schimb, să-și documenteze proiectul cinematografic și să joace în filmul ei.
"După cinci luni de la liberare, Amar s-a întors după zidurile Penitenciarului Rahova, de astă dată pentru a le prezenta foștilor săi colegi filmul în care este protagonist", a relatat Delia Bulgaru, coresponent Antena 3 CNN.
Amar Răducanu: Am intrat de 7-8 ori la Rahova, ca deținut
"Mari emoții, vă dați seama, să vin liber. Eu am venit aici de 7-8 ori doar ca deținut. Sunt o grămadă de prieteni de-ai mei aici. Îi cunosc de atâta timp și au rămas aici", a spus, la rândul său acest bărbat.
Amar are familie, iar fiul său cel mare îi calcă deja pe urme într-ale furtului, după cum a relatat presa locală și națională.
Alți condamnați și încarcerați la Rahova au rămas să înfrunte singuri închisoarea.
"Eu personal mi-am pierdut familia din cauza închisorii. Am fost condamnat la 7 ani, din care am executat trei ani și jumătate, aproximativ. L-am cunoscut pe Amar aici, în închisoare. Mă bucur să-l văd în libertate și cred că filmul, într-adevăr, va trebui să inspire foarte mulți deținuți", a mărturisit un coleg de penitenciar al protagonistului din film.
Unii spun că, pentru ei, penitenciarul a fost o lecție, iar filmul nu face altceva decât să confirme acest lucru.
Rata de recidivă printre infractori a ajuns la 37%
Avocata și regizoarea care i-a schimbat viața lui Amar spune, la rândul ei, că vrea să reducă stigmatizarea față de deținuți și să le deschidă ochii condamnaților.
"Am reușit să expunem și să spunem o poveste de viață marginală a unei lumi complet necunoscute. Aș fi vrut ca publicul larg să-i poată vedea, nu așa cum îi vedem în mod obișnuit, etichetați ca niște infractori, ci în dimensiunea lor umană", a declarat Diana Gavra.
Statisticile arată că rata de recidivă rămâne mare în România printre infractorii condamnați.
În 2024, acest indicator a ajuns la aproape 37%, iar în ultimii 10 ani nu au fost progrese semnificative în reducerea acestui procentaj.