Antena 3 CNN Life Amânarea alarmelor dimineața dăunează sănătății mintale și productivității. Explicația oamenilor de știință

Amânarea alarmelor dimineața dăunează sănătății mintale și productivității. Explicația oamenilor de știință

Claudia Simion
1 minut de citit Publicat la 20:37 10 Ian 2020 Modificat la 20:37 10 Ian 2020

S-au făcut multe studii de-a lungul timpului referitoare la calitatea somnului, dar la fel de important este și felul în care ne trezim, potrivit TheIndependent

Oamenii de știință au descoperit că apăsarea butonului de amânare a alarmei poate avea un impact negativ asupra funcției cerebrale și asupra productivității, care poate dura până la patru ore. 

Noi dormim în cicluri care durează între 90 și 110 minute. Cu aproximativ două ore înainte de a ne trezi, ciclurile de somn se încheie, iar corpul se pregătește treptat pentru trezire. În momentul în care sună alarma și o amânăm, adormind la loc, ne forțăm creierul să înceapă un nou ciclu de somn care durează între 90 și 110 minute. 

Când alarma de "snooze" pornește 15 minute mai târziu, regiunea corticală a creierului, care se ocupă cu luarea deciziilor, cu atenția, autocontrolul, se află încă în ciclul de somn, având nevoie de alte 75 de minute pentru a se trezi. 

Acest obicei de amânare a alarmelor la nesfârșit ne poate face să ne simțim foarta amețiți. Nu e vorba că nu am dormit suficient, ci că prin apăsarea acelui buton am început un nou ciclu de somn pe care mai apoi l-am întrerupt. În zilele în care apăsăm butonul de amânare e aproape imposibil să dăm randament maxim. 

Cercetătorii recomandă să facem un efort și să ne trezim de la prima alarmă. 

Mel Robbins, scriitoare, speaker motivațional, prezentatoare de televiziune, a tratat și ea acest subiect și a explicat în cartea sa, "Regula de 5 secunde", o metodă de a te trezi când trebuie și a avea o zi productivă, metodă care a funcționat pentru milioane de oameni. 

"A doua zi dimineață, când alarma a sunat la ora 6, primul lucru pe care l-am simțit a fost groaza. Era întuneric. Mi-era frig. În Boston era iarnă și nu voiam să mă trezesc. Apoi, am făcut un lucru pe care nu-l mai făcusem până atunci- am ignorat ceea ce am simțit. Nu m-am gândit. Am făcut ceea ce trebuia să fac. În loc să apăs butonul de snooze, am început să număr invers. 5, 4, 3, 2, 1... Și m-am ridicat în picioare. A fost momentul exact în care am descoperit Regula de 5 secunde", a explicat Mel Robbins. 


 

Etichete: alarma
Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole