Dezvoltarea produselor alternative la fumatul clasic a fost marcată de progrese tehnologice semnificative în ultimii ani. Vorbim despre produse precum cele cu tutun încălzit, ţigări electronice sau pliculeţele cu nicotină. Fiecare dintre aceste inovații reprezintă un pas înainte în reducerea riscurilor asociate fumatului pentru acei fumători care întâmpină dificultăți în a renunța la acest obicei dăunător folosind metode tradiționale de renunțare.
Philip Morris International este lider în dezvoltarea produselor fără fum. Compania continuă să investească substantial în cercetare și dezvoltare pentru ca, în viitor, incidența bolilor legate de fumat să scadă semnificativ. Produsele fără fum ale companiei livrează un aerosol care conține nicotină fără a arde tutunul, reducând astfel expunerea la substanțele chimice nocive.
Știința și dovezile sunt centrale în misiunea Philip Morris International. Eforturile companiei sunt adesea întâmpinate cu provocări bazate pe ideologie mai degrabă decât pe știință. Acest lucru evidențiază importanța comunicării clare, bazate pe dovezi, despre riscurile diferitelor produse cu nicotină și beneficiile strategiilor de reducere a riscurilor. Despre acest subiect a oferit mai multe detalii Tommaso Di Giovanni, Vice President International Communications, Philip Morris International.
În ultimul deceniu, PMI s-a concentrat pe produsele fără fum. Cum au contribuit știința și tehnologia la călătoria PMI în crearea unui viitor fără fum?
Știința și tehnologia au reprezentat, în mod clar, motorul transformării noastre, deoarece o tranziție, o transformare precum cea pe care o conducem noi are nevoie de știință și tehnologie. Aceste produse, de exemplu, cum ar fi produsul nostru cu tutun încălzit, utilizează un dispozitiv și trebuie să încălzească tutunul la o temperatură foarte precisă, pentru a ne asigura că nu se ajunge la combustie. Dar, de asemenea, ceea ce iese din produs trebuie să fie evaluat științific pentru a ne asigura că este mult mai puţin nociv decât fumul de țigară. Știința trebuie să verifice și beneficiile pentru consumatori și pentru sănătatea publică. Și este clar că, fără știință și tehnologie, toate acestea nu s-ar putea întâmpla. De aceea ne-am consolidat și metodele știinţifice și tehnologia prin angajarea a aproximativ 1.500 de oameni de știință, ingineri și am investit peste 12 miliarde de euro pentru a dezvolta și evalua științific aceste produse în ultimii 16-18 ani.
În România, avem aproximativ 4 milioane de fumători și jumătate de milion de fumători adulți au trecut deja la IQOS. Care este sfatul dumneavoastră pentru fumătorii români pentru a-i ajuta să facă tranziția spre alternativa fără fum?
Aș spune că sfatul meu ar fi ca ei să se intereseze de produsele care nu ard, să obțină toate informațiile corecte pentru a înțelege potențialele beneficii și riscuri și să se asigure că, dacă nu renunță, renunţarea fiind cea mai bună soluţie, trec la produsele care nu ard, pentru că sunt o alternativă mai puțin dăunătoare decât țigările. Și, după cum vedem la această conferință, în mod clar știința și dovezile sunt în creștere şi arată că aceste produse sunt mai puţin nocive pentru sănătate. Așa că obțineți informațiile corecte și dacă nu vă lăsați, treceți la aceste produse.
Ce diferențiază abordările de sănătate publică ale țărilor care au adoptat reducerea efectelor nocive ale tutunului față de cele care se opun în continuare?
Cred că este vorba de pragmatism, în încercarea reală de a se asigura că oamenii renunță la țigări. Țări precum Noua Zeelandă sau Marea Britanie și-au dat seama că produsele care nu ard sunt mult mai bune decât țigările și au elaborat o legislație, au dezvoltat campanii care îi încurajează pe cei care nu fumează să nu se apuce, pe cei care fumează să se lase de fumat, dar și pe cei care nu se lasă de fumat, și aceștia sunt marea majoritate, să treacă la alternative mai puţin dăunătoare la țigări, cum ar fi țigările electronice, tutunul încălzit sau săculeţi (cu tutun). Și, procedând astfel, ei reduc de fapt rata fumatului mult mai rapid în țara lor și pot ajunge la o societate fără fum până în 2030, 2035, cu mult înaintea altor țări. Țări precum Suedia, care au făcut acest lucru înainte, au ajuns deja la 5% fumători, iar sănătatea publică s-a îmbunătățit, până la punctul în care bolile legate de fumat reprezintă mai puțin de jumătate din povara din restul Europei. Așadar, aș spune că pragmatismul este esențial pentru a obține cu adevărat o schimbare.
Material sustinut de Philip Morris Romania