Antena 3 CNN Externe "Am văzut avalanşa. Eram atât de şocată!". Două alpiniste au murit în timp ce se întreceau să stabilească un nou record. Mai aveau doar câţiva metri până la vârf

"Am văzut avalanşa. Eram atât de şocată!". Două alpiniste au murit în timp ce se întreceau să stabilească un nou record. Mai aveau doar câţiva metri până la vârf

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 10:58 13 Oct 2023 Modificat la 10:58 13 Oct 2023

Gina Rzucidlo, Anna Gutu și ghizii lor nepalezi și-au pierdut viața în două avalanșe diferite care s-au produs în timp ce se urcau weekendul trecut pe muntele Shishapangma din Tibet.

Moartea lui Gutu (32 de ani) și a ghidul ei, Mingmar Sherpa, au fost confirmate sâmbătă, în timp ce Rzucidlo (45 de ani) era dată dispărută. Familia ei a confirmat mai târziu printr-o postare pe Facebook că și cea de-a doua alpinistă și-a pierdut viața, potrivit New York Post.

Citeşte şi: "Vreau să-i mulțumesc din suflet". O poștăriță a salvat un câine de la moarte, după ce a lăsat un mesaj pe camera de supraveghere

Through tear-filled eyes and with an enormous hole in my heart, I type this post that I never thought I would have to...

Publicată de Christy Rzucidlo pe Luni, 9 octombrie 2023

Familia lui Rzucidlo ceruse guvernului chinez să continue căutările cu elicopterul, dar autoritățile au refuzat, precizând că vor continua căutările pentru rămășițele lor abia din primăvară când condițiile meteo vor fi mai favorabile.

Traseele montane din regiune au fost închise pentru acest sezon din cauza condițiilor de zăpadă periculoase, potrivit lui Christy Rzucidlo. Cele două femei au murit în locuri separate de pe același munte după ce au fost surprinse de două avalanșe diferite – prima s-a produs la 7.600 de metri, cea de-a doua la 8.000 de metri.

Citeşte şi: "Pruncule, mai zăbovește acolo unde ești și roagă-te pentru noi": Dr. Amin Zahra, medic israelian în România, scrisoare emoționantă pentru copilul său nenăscut

[GAL layout="5"]

Shishapangma era ultimul munte pe care cele două îl mai aveau de escaladat pentru a deveni primele femei din Statele Unite care cuceresc cele mai înalte 14 vârfuri montane din lume. Rzucidlo ar mai fi avut doar 80 de metri până la vârful muntelui în momentul în care s-a produs a doua avalanșă, potrivit mamei sale, scrie New York Times.

Edurne Pasaban din Spania a fost prima femeie care a urcat cei 14 munți (și, totodată, a 21-a persoană din lume) în 2010, iar Kristin Harila din Norvegia a reușit să facă acest lucru în doar 92 de zile – fostul record era de 189 de zile.

"Am văzut avalanşa! Eram aşa de şocată!"

O alpinistă care o acompaniase pe Rzucidlo, Uta Ibrahimi din Kosovo, a spus că s-a întors din drum după producerea primei avalanșe, dar americanca a continuat. "Am văzut avalanșa! Am fost îngrozită să aflu că avalanșa a luat trei persoane, inclusiv pe Anna și Minga, care au murit!” a scris alpinista din Kosovo într-o postare pe Facebook.

"Eram așa de șocată. M-am oprit pentru o oră încercând să înțeleg ce să fac... bineînțeles că nu voiam să mai urc! Am văzut cealaltă echipă cu prietenul meu drag Lama, care o ghida pe Gina, ei au continuat să meargă spre vârf!”

Citeşte şi: Valentin Popa, maistrul militar care a câștigat medalia de argint la Jocurile Invictus, printre voluntarii Ştafetei Veteranilor, la Târgu Mureş

Ibrahimi a spus că a văzut și a doua avalanșă „uriașă” care „a venit de la vârf” și a prins-o pe Rzucidlo. Ibrahimi, care a ajuns la 7.600 de metri altitudine înainte de a se întoarce, a spus că cele două avalanșe s-au produs la o diferență de 3 ore una de cealaltă. Karma Geljen Sherpa, un alt ghid nepalez, a fost rănit grav în urma incidentelor de weekendul trecut și a trebuit să fie escortat de pe munte și transportat la un spital din apropiere pentru îngrijiri.

În total, 52 de alpiniști din Statele Unite, Marea Britanie, România, Albania, Italia, Japonia și Pakistan erau pe traseu în ziua în care s-au produs avalanșele, potrivit Independent.

Citeşte şi: Val de viroze respiratorii în toată țara. Camerele de gardă sunt pline cu pacienți

Muntele Shishapangma este singurul de peste 8.000 de metri înălțime care se află cu totul în Tibet. Autoritățile din China au început să le permită din nou alpiniștilor străini să facă expediții pe munte abia anul acesta, după trei ani de restricții impuse în urma pandemiei de Covid-19.
 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole