Un bolnav internat primeşte mâncare în cuantumul sumei de 10 lei pe zi, iar de luna viitoare, alocaţia va ajunge la 20 de lei.
În cazul spitalelor care au şi alte resurse bugetare în afară de fondurile CNAS şi de la bugetul de stat, alocaţia de hrană poate creşte şi mai mult.
După o lună de la intrarea în vigoare a hotărârii, spitalele publice trebuie să afişeze pe site-ul propriu cuantumul alocaţiei de hrană stabilit pentru consumurile colective.
"La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de Guvern de astăzi, 21 aprilie 2021, Hotărârea pentru modificarea și completarea art.1 din Hotărârea Guvernului nr. 429/2008 privind nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice.
Guvern: În unitățile sanitare, nu vor mai exista tarife maximale în ceea ce priveşte norma de hrană
Conform actului normativ, începând cu luna mai 2021, alocația de hrană pentru pacienții din unitățile sanitare se va actualiza cu indicele prețurilor de consum la mărfuri alimentare în perioada 2018-2020, de 109,72%.
De asemenea, a fost reglementată modalitatea de majorare a alocațiilor de hrană la solicitarea conducătorului unității sanitare, cu avizul consiliului de administrație, în condițiile identificării altor surse de finanțare decât sumele provenite din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate și de la bugetul de stat.
S-a reglementat ca în unitățile sanitare să nu mai existe tarife maximale în ceea ce priveşte norma de hrană.
În termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a acestei hotărâri, unitățile sanitare publice au obligația de a afișa pe site-ul propriu nivelul alocației de hrană stabilit pentru consumurile colective, precum și orice modificare a acestora. Informațiile sunt comunicate concomitent și Ministerului Sănătății", se arată în comunicatul de presă al Guvernului.
Meniul unui bolnav într-un spital din România, în 2020: 10 lei/zi
Auziți des "ce gust are mâncarea asta, ca la spital!". V-ați întrebat și de ce e proastă mâncarea în spitalele din România? Poate pentru că meniul de 3 mese pe zi pentru un bolnav costă doar 10 lei!
Avem două exemple de meniu pentru 3 mese pe zi într-un spital din România, în 2020. După cum se poate vedea, nu există proteine la toate cele 3 mese, iar alimentaţia diferă destul de mult faţă de una recomandată de un nutriţionist. Desigur, vorbim totuşi de un meniu care costă numai 10 lei.
Mai jos, vedem şi cum ar fi ideal să arate mesele unui bolnav de COVID sau de altă boală, dar care nu are afecţiuni asociate. Adică nu ne referim la cei care suferă de cancer, ulcer sau diabet, pentru că acolo vorbim de alimentaţie diferită. Astfel se schimbă un pic datele, mai ales cele financiare şi asta pentru că un meniu care să ne ajute să ne însănătoşim mai repede ajunge zilnic cam la 25-30 lei pentru 3 mese.
Meniu spital:
- mic dejun: unt, gem, biscuiți, ceai, chiflă
- prânz: ciorbă de varză, mâncare fasole galbenă, chiflă
- cină: pilaf sârbesc, chiflă
- mic dejun: unt, brânză de vaci, biscuiți, ceai, chiflă
- prânz: ciorbă de legume, ostropel de pui cu piure, chiflă
- cină: mâncare de mazăre, chiflă
Meniu recomandat nutriționist:
- mic dejun: o cană cu lapte, pâine integrală, unt şi miere, brânză de vaci, ou fiert
- prânz: supă de pui cu tăiței/găluști, friptură slabă la cuptor cu cartofi copți și legume gătite
- cină: pește cu legume sau sufleu de legume cu brânză
Cât costă meniurile pacienților din spitalele ASSMB (Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București)
''Avem două tipuri de prețuri. Prețul pentru pacienții comuni care este de 10 lei, prețul pentru pacienții ce necesită regim care este de 15 lei.
La această sumă, spitalele din subordinea Primăriei și a ASSMB-ului primesc un spor de 50%, adică asta înseamnă că pentru pacienții comuni ajunem la o sumă de 15 lei, meniul pe zi, iar la pacienții cu boli cronice, la 22,5 lei pe zi/meniul'', a spus dr. Remus Mihalcea, la Antena 3.