Antena 3 CNN Actualitate Justiție Alina Gorghiu îi propune pe Mihaiela Moraru Iorga la DNA și Remus Iulian Popa la Parchetul General în ciuda avizului negativ de la CSM

Alina Gorghiu îi propune pe Mihaiela Moraru Iorga la DNA și Remus Iulian Popa la Parchetul General în ciuda avizului negativ de la CSM

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 14:41 11 Ian 2024 Modificat la 14:41 11 Ian 2024

Cu privire la propunerile de numire în funcții de conducere a procurorului Mihaiela Iorga Moraru și a procurorului Remus Iulian Popa, Secția de procurori a emis avize negative.

Astfel, la sediul Ministerului Justiției s-a desfășurat, miercuri, un nou interviu cu cei doi candidați, în cadrul căruia au fost avute în vedere și aspectele reținute în avizele Consiliului Superior al Magistraturii.

„După finalizarea interviului, au avut loc consultări extinse privind modul în care fiecare dintre candidați și-a susținut candidatura, în considerarea rolului membrilor comisiei de a o sprijini pe ministra justiției în desfășurarea acestuia. În urma interviului desfășurat la data de 10.01.2024 și după analiza întregii proceduri de selecție, ministra justiției a decis să continue procedura prin transmiterea către Președintele României a propunerilor de numire în funcțiile de conducere ale celor doi candidați. Doamna procuror Moraru Iorga Mihaiela are o solidă experiență profesională, este specializata în combaterea infracțiunilor de corupție, cu activitate îndelungată în cadrul Direcției Naționale Anticorupție. Proiectul său de management este compatibil cu viziunea de dezvoltare și cu liniile de acțiune instituțională ale procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, oferind elemente de instrumentar managerial apte sa asigure atingerea obiectivelor generale asumate și, în special, consolidarea luptei împotriva corupției. Domnul procuror Popa Remus-Iulian este un procuror cu o experiență multilaterală și recunoscută în mediul profesional din care provine, îmbină complementar pregătirea profesională și cunoștințele de management judiciar, conștientizând necesitatea adaptării Secției la continua evoluție a infracționalității, importanța recuperării produsului infracțional, a digitalizării și cooperării interinstituționale”, transmite Ministerul Justiției.

Astfel, Gorghiu a decis că ambii procurori dețin „calitățile profesionale și personale apte să contribuie la eficientizarea activității structurilor de parchet pentru a căror conducere au candidat”.

Astfel, potrivit prerogativelor legale, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a transmis joi președintelui României, Klaus Werner Iohannis, propunerile pentru funcțiile de conducere. A fost propusă Mihaiela Iorga Moraru în funcția de procuror-șef al Secției de combatere a corupției în cadrul Direcției Naționale Anticorupție; Remus-Iulian Popa în funcția de procuror-șef al Secției de urmărire penală în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procedura de selecție în vederea formulării către președintele României a unor propuneri de numire în funcții de conducere din cadrul parchetelor a fost demarată în data de 4 septembrie 2023. În derularea procedurii, în perioada 6 – 16 noiembrie 2023 la sediul Ministerului Justiției s-au desfășurat interviuri cu candidații care au îndeplinit condițiile prevăzute de lege pentru participarea la selecție. La data de 28 noiembrie Alina Gorghiu a înaintat Consiliului Superior al Magistraturii propunerile în vederea emiterii de către Secția de procurori a avizului. Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a emis avize pozitive pentru procurorii Antonia-Eleonora Constantin, Cristina – Daniela Balcan, Adrian-Cornel Nicolau, Adrian-Petre Todoran, Marinela mincă și Ionuț Ardeleanu, astfel încât ministrul justiției a continuat procedura prin transmiterea către președintele României a propunerilor de numire în funcțiile de conducere, iar la data de 3 ianaurie 2024 au fost publicate în Monitorul Oficial decretele de numire în funcție a acestor procurori.

Citește mai multe din Justiție
» Citește mai multe din Justiție
TOP articole