De asemenea, la fel de nocive sunt și rețelele sociale, al căror algoritm a ajuns să nu promoveze tocmai cel mai sănătos conținut.
"Inteligența artificială poate fi foarte periculoasă, mai ales că nu există niște reguli de utilizare. Este important să avem aceste reguli, și nu doar la nivel național pentru că asta ar însemna ca fiecare stat să-și facă regulile lui.
Este un domeniu digital care are nevoie de o legislație europeană, care va defini ce este și ce nu este posibil în utilizare inteligenței artificiale. Noi, cei din Europa, am fost mereu primii care au reglementat un anumit domeniu, urmând ca celelalte state să facă cam același lucru", a declarat Alin Mituța.
În ceea ce privesc rețelele de socializare, europarlamentarul a spus că este nevoie de moderarea conținutului, iar rețelele sociale au acest rol de a evalua ce este și ce nu este dezinformare.
"Responsabilitățile sunt pe mai mule niveluri. În primul rând, există nivelul rețelelor sociale. Atunci când utilizatorul identifică un conținut nepotrivit, rețelele sociale trebuie să acționeze și deocamdată nu o fac, cu toate că au acele butoane pentru sesizarea problemelor.
Citește și: Meta, compania care deţine Facebook şi Instagram, lansează Threads, o nouă reţea socială
Mai avem și responsabilitatea la nivel european, acolo unde există un nou centru european pentru algoritm care va avea rolul de a se uita la algoritmii rețelelor sociale și de a stabili dacă sunt sau nu conformi. La nivel național, fiecare stat va trebuie să-și desemneze până în februarie 2024 o autoritate națională care va avea acest rol în intermediul rețelelor sociale.
Momentan suntem într-un mic haos pentru că nu avem reguli. Acum, rețelele sociale nu au niciun fel de regulă, iar acest fapt nu este normal. Noi trebuie să oglindim regulile care se respectă în spațiul real cu cele din spațiul virtual", a mai spus Alin Mituța.