Antena 3 CNN Life Alimentul consumat zilnic de români, care crește colesterolul și riscul de accident vascular

Alimentul consumat zilnic de români, care crește colesterolul și riscul de accident vascular

de Laura Dinu    |   

Brânza este unul dintre cele mai îndrăgite alimente la nivel global, consumat zilnic de milioane de oameni. Disponibilă într-o varietate de forme și tipuri, brânza poate fi savurată în numeroase feluri, de la aperitive la deserturi. Cu toate acestea, consumul de brânză vine și cu anumite dezavantaje care merită luate în considerare.

Angel Luk, dietetician și nutriționist, a explicat pentru delish.com de ce brânza nu este un aliment care ar trebui consumat zilnic. 

Potrivit acestuia, brânza are un profil nutrițional similar cu cel al laptelui din care provine, dar procesul de producție o face să fie mai concentrată în nutrienți. „Cele mai multe brânzeturi oferă o cantitate semnificativă de calorii, proteine, calciu și fosfor”, explică Angel Luk. Totuși, deoarece există multe tipuri de brânzeturi, efectele acestora asupra dietei variază.

„Brânzeturile precum mozzarella sau cea cu mucegai albastru conțin culturi active, care pot susține flora intestinală”, menționează și Alex Evink, dietetician. Pe de altă parte, cantitatea de calciu, lactoză, sodiu și alți micronutrienți diferă și în funcție de cât de maturată este brânza.

Există vreo brânză „mai sănătoasă”?

Nu, din păcate răspunsul este nu, spun specialiștii. Mai mult decât atât, nevoile nutriționale variază de la o persoană la alta, iar ceea ce se potrivește unei persoane, este posibil ca celeilalte să îi facă rău. „Depinde de ce nutrienți are nevoie fiecare”, spune Luk.

De exemplu, anumite brânzeturi sunt ideale pentru cei care doresc un aport mai mare de proteine. „Brânza de vaci are un conținut ridicat de proteine și este săracă în grăsimi”, afirmă dr. Chris Mohr, expert în nutriție. Pe de altă parte, pentru cei care au dificultăți în a digera lactoza, brânzeturile maturate, precum parmezanul, pot fi o alegere mai bună, adaugă Evink.

Moderația este secretul

Brânza poate fi inclusă fără probleme într-o dietă echilibrată, dar specialiștii recomandă moderația. Și există și câteva motive bine întemeiate pentru asta.

În primul rând, brânza este bogată în calorii. O porție mică de brânză tare conține în jur de 120 de calorii, conform Școlii de Sănătate Publică Harvard. Este ușor să depășești această cantitate, mai ales când o consumi la o masă de brânzeturi.

Un alt aspect esențial este conținutul de sodiu. Sarea joacă un rol important în conservarea brânzei, ajutând la eliminarea umezelii și la protejarea împotriva bacteriilor dăunătoare, la fel ca în cazul mezelurilor și murăturilor.

Mulți oameni consumă deja mai mult sodiu decât le este recomandat. Un aport ridicat de sodiu crește riscul de afecțiuni pe termen lung, cum ar fi hipertensiunea și bolile de inimă. Brânzeturile maturate tind să conțină mai mult sodiu, motiv pentru care este extrem de important să citiți eticheta pentru a monitoriza consumul.

Când vine vorba de grăsimi saturate, moderația este la fel de importantă. Grăsimile animale, în special, conțin niveluri ridicate de grăsimi saturate, care sunt asociate cu colesterolul crescut. Luk avertizează că, pe termen lung, acest lucru poate crește riscul de infarct sau accident vascular cerebral.

Potrivit experților, deși aceste riscuri există, nu înseamnă că brânza trebuie eliminată complet. Însă este esențial să o consumați cu măsură.

„Este perfect în regulă să mănânci o cantitate mică de brânză, cum ar fi un strop de feta într-o salată sau mozzarella într-un sandviș”, spune Mohr. „Totul ține de echilibru și de alegerea brânzeturilor bogate în nutrienți”.

Subiecte în articol: branza colesterol infarct accident vascular
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile