Antena 3 CNN Life Sănătate Alimentul care îmbunătățește nivelul zahărului din sânge și al colesterolului: "Aceste rezultate sunt surprinzătoare"

Alimentul care îmbunătățește nivelul zahărului din sânge și al colesterolului: "Aceste rezultate sunt surprinzătoare"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 18:00 18 Noi 2022 Modificat la 18:51 18 Noi 2022

Consumul de miere îmbunătățește nivelul zahărului din sânge și al colesterolului, potrivit unui studiu.

Cercetătorii au descoperit că aportul de miere îmbunătățește măsurile cheie ale sănătății cardiometabolice, inclusiv nivelul de zahăr din sânge și de colesterol, mai ales dacă mierea este crudă și provine dintr-o singură sursă florală.

Cercetătorii de la Universitatea din Toronto au efectuat o revizuire sistematică și o meta-analiză a studiilor clinice privind mierea și au constatat că aceasta a redus glicemia la post, colesterolul total și LDL sau colesterolul "rău", trigliceridele și un marker al bolii ficatului gras; de asemenea, a crescut HDL sau colesterolul "bun".

"Aceste rezultate sunt surprinzătoare deoarece mierea este în proporție de aproximativ 80% zahăr", a declarat Tauseef Khan, cercetător principal al studiului.

"Dar mierea este, de asemenea, o compoziție complexă de zaharuri comune și rare, proteine, acizi organici și alți compuși bioactivi care, foarte probabil, au beneficii pentru sănătate", a adăugat Khan.

Cercetări anterioare au arătat că mierea poate îmbunătăți sănătatea cardiometabolică, în special în studiile in vitro și pe animale.

Studiul actual, publicat în revista Nutritional Reviews, este cea mai cuprinzătoare analiză de până acum a studiilor clinice și include cele mai detaliate date privind prelucrarea și sursa florală, a precizat studiul.

"În rândul experților în sănătate publică și nutriție se spune de mult timp că un zahăr este un zahăr", a declarat John Sievenpiper, cercetător principal al studiului.

"Aceste rezultate arată că nu este așa și ar trebui să dea de gândit în ceea ce privește desemnarea mierii ca zahăr liber sau adăugat în ghidurile dietetice", a mai spus Sievenpiper.

Sievenpiper și Khan au subliniat că contextul constatărilor este esențial: studii clinice în care participanții au urmat modele alimentare sănătoase, cu zaharuri adăugate reprezentând 10 la sută sau mai puțin din aportul caloric zilnic.

"Nu spunem că ar trebui să începeți să consumați miere dacă în prezent evitați zahărul. Concluzia se referă mai degrabă la înlocuire – dacă folosiți zahăr de masă, sirop sau un alt îndulcitor, schimbarea acestor zaharuri cu miere ar putea reduce riscurile cardiometabolice", a spus Khan, potrivit alephnews.ro.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole