Antena 3 CNN Actualitate Social Alimentele pe care le mâncau românii acum 100 de ani. Vei fi uimit de ce puneau aceștia pe masă

Alimentele pe care le mâncau românii acum 100 de ani. Vei fi uimit de ce puneau aceștia pe masă

<1 minut de citit Publicat la 17:19 15 Feb 2018 Modificat la 17:19 15 Feb 2018

Într-o lucrare tipărită în 1895, intitulată „Igiena ţeranului român”, autorul, dr. Gheorghe Crăiniceanu, vorbește despre felul cum mâncau românii pe atunci.

Mămăliga era baza alimentaţiei, deşi s-ar putea să ne surprindă totuşi afirmaţia că “uneori fac şi de trei ori pe zi mămăligă.”

Se mânca mult mai multă mămăligă decât pâine, poate pentru că, aşa cum se explică în carte, mămăliga este mai uşor de făcut decât pâinea. Pâinea de grâu era o mâncare mai „aleasă”, rezervată mai curând sărbătorilor. Făina albă de grâu, atât de banală azi pentru noi, era pe atunci mult mai preţuită, căci din ea se făceau multe copturi rituale - cozonaci, colaci - cu semnficaţie spirituală, informează descopera.ro.

Pe de altă parte, oamenii de la sate mâncau multe lucruri pe care azi tot mai puţini români le mai mănâncă: ştir, podbal, frunze de sfeclă, hrişcă, mei, bob, ulei de cânepă, jufă (julfă) - tot un produs obţinut din sămânţă de cânepă; semăna cu un fel de brânză şi era folosit ca umplutură de post la plăcinte şi turte ori amestecat cu "tocmagi" (tăiţei).

Citește mai multe din Social
» Citește mai multe din Social
TOP articole