Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Alimentele cu factor de protecţie solară, care pot bloca razele UVA şi UVB. Ele protejează pielea şi sunt un scut pentru ultraviolete

Alimentele cu factor de protecţie solară, care pot bloca razele UVA şi UVB. Ele protejează pielea şi sunt un scut pentru ultraviolete

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 08:00 23 Iun 2024 Modificat la 11:10 31 Iul 2024

Mai multe alimente şi suplimente alimentare ne pot proteja de soare, inclusiv să nu ne mai ardem pielea, prin blocarea razelor ultraviolete, UVA şi UVB, spun medicii.

 

 

Totuşi, asta nu înseamnă că dacă le mâncăm, putem apoi să stăm pe plajă de dimineaţă până seara, şi fără cremă de protecţie sau fără pălărie.

În această perioadă de vară trebuie să ajutăm corpul să facă faţă excesului de radicali liberi generat de radiaţiile ultraviolete şi să ne asigurăm o bronzare uniformă şi sănătoasă

„Acest lucru poate fi realizat printr-o alimentaţie care să cuprindă cât mai multe legume şi fructe intens colorate în stare proaspătă şi neprelucrate termic (în special de culoare portocalie, roşie, galbenă), care conţin betacaroten şi alte vitamine cu rol antioxidant (A, E, C), minerale şi enzime plus o cantitate mare de apă.

 

 

Acizii graşi omega 3, omega 6 şi omega 9 - conţinuţi în peşte şi ulei de peşte, seminţe de in, de susan, ulei de măsline, de sâmburi de struguri - ajută la menţinerea hidratării şi elasticităţii pielii şi au şi rol antioxidant împotriva radiaţiilor UV", a recomandat dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, la emisiunea Sfat de sănătate, de la Antena 3 CNN.

Aşadar, consumul de anumite alimente, în special cele viu colorate, ne sunt de ajutor pentru a reduce deteriorarea pielii atunci când ne expunem la razele UVA şi UVB ale soarelui.

Alimentele care blochează razele UVA

Acestea sunt câteva dintre alimente care funcţionează ca factor de protecţie şi ar putea bloca razele UVA şi UVB să ne deterioreze pielea.

Ardeii - fie că sunt roşii, portocalii sau galbeni, au un gust dulceag şi sunt coloraţi cu pigmenţi naturali, numiţi carotenoide. Ei se transformă în vitamina A şi ajută la protejarea celulelor pielii.

Roşiile bine coapte - licopenul pe care îl conţin şi le dă culoare roşie este cunoscut pentru că protejează celulele pielii de expunerea la razele puternice ale soarelui.

Pepenele verde - conţine şi el licopen care dă culoarea roşie miezului. Astfel, ajută la protecţia pielii, iar o felie rece de pene verde protejează celulele epidermei.

Fructele de pădure - fie că sunt afine, coacăze negre, mure, merişor, boabe de soc, ele sunt bogate în pigmenţi violet. Ei sunt buni pentru sănătate şi ne ajută cu o protectie solara de care avem nevoie pe caniculă.

Băuturile care hidratează cel mai bine vara

De asemenea, hidratarea este foarte importantă mai ales în zilele toride de vară, motiv pentru care este bine să ne asigurăm că bem minim doi lichide/zi.

„Putem bea apă, ceai, putem consuma supe şi ciorbe din legume sau sucuri naturale.

Este benefic şi consumul de ceai verde, o sursă importantă de polifenoli, care îi conferă acţiunea antioxidantă şi care protejează celulele organismului de stresul oxidativ. De asemenea, protejează şi hidratează pielea. Ceaiul verde se poate consuma în amestec cu suc de citrice şi miere naturală.

Ceaiul de ghimbir are şi el proprietatea de a preveni cancerul de piele.

Resveratrolul este un puternic antioxidant, care protejează pielea de radicalii liberi dăunători, ce pot provoca deteriorarea celulelor și pot duce la îmbătrânirea prematură a pielii.

Resveratrolul este prezent în fructele de culoare închisă: struguri roşii, mure, afine, merişor.

Licopenul este un compus natural care se găseşte în fructe şi legume precum roşiile, pepenele verde şi grepfrutul. 

Licopenul este un carotenoid (pigmenţi din plante de culoare galbenă, portocalie sau roşie), un antioxidant puternic, solubil în grăsimi, cu efecte benefice asupra sănătăţii noastre şi care poate fi absorbit mai eficient în organism atunci când este expus preparării termice. 

Ca sfat, beţi zilnic un pahar cu suc natural de tomate!

Uleiul de cătină are proprietăţi antioxidante excelente şi este un foarte bun protector împotriva radiaţiilor solare. La nivelul pielii, el hidratează, protejează, calmează şi regenerează.

Coenzima Q10 este esențială pentru producția de energie la nivel celular. Are efect antioxidant, reducând producția de radicali liberi şi are acțiune anti-aging, prevenind îmbătrânirea precoce. 

Previne afectarea pielii de razele UV, întârzie îmbătrânirea pielii, reduce apariția ridurilor și redă elasticitatea", mai spune medicul.

Nu în ultimul rând, produsele stupului (miere, lăptişor de matcă) sunt un rezervor impresionant de vitamine, minerale, oligoelemente, enzime şi aminoacizi. 

„Lăptişorul de matcă este un stimulent biologic cu acţiune regeneratoare, dar şi un tonic general, fizic şi psihic. Lăptişorul de matcă poate sprijini vindecarea rănilor şi alte afecţiuni inflamatorii ale pielii, datorită efectului antibacterian şi antiinflamator.

De asemenea, lăptişorul de matcă pare să stimuleze sinteza de colagen", a încheiat dr. Ruxandra Constantina.

Legumele, fructele şi băuturile amintite mai sus ne dau protecţie din interior, şi nu din exterior. De aceea, medicii dermatologi recomandă să nu stăm la soare fără cremă de protecţie.

Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole