Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Alimentele care te mențin activ toată ziua. „Nu doar că ne hrănesc, dar ajută și la menținerea unui tract digestiv sănătos”

Alimentele care te mențin activ toată ziua. „Nu doar că ne hrănesc, dar ajută și la menținerea unui tract digestiv sănătos”

I.D.
1 minut de citit Publicat la 10:00 18 Mar 2025 Modificat la 10:00 18 Mar 2025
Alimentele care te mențin activ toată ziua. „Nu doar că ne hrănesc, dar ajută și la menținerea unui tract digestiv sănătos” Medicul Anca Hâncu a explicat care sunt alimentele esențiale pentru a ne menține energia pe tot parcursul zilei. Foto: Antena 3 CNN

Dimineața este momentul în care avem nevoie de energie pentru a face față întregii zile, iar ce alegem să mâncăm poate face diferența. Medicul Anca Hâncu a explicat, în cadrul rubricii Sfat de sănătate, care sunt alimentele esențiale pentru a ne menține energia pe tot parcursul zilei.

„Noi avem nevoie de energie, dar energie împachetată cu nutrienți, nu doar calorii goale”, spune medicul. Printre recomandările sale, fructele precum portocalele și kiwi-ul sunt esențiale datorită vitaminei C, care oferă un efect antioxidant ce ajută organismul să funcționeze mai bine. De asemenea, oul este considerat un aliment complet, aducând colină, vitamina E și B12, substanțe care sprijină buna funcționare a sistemului nervos. „Colina ajută la transmiterea informației și fluxului nervos”, adaugă medicul.

În plus, pentru o sursă de grăsimi sănătoase, avocado și peștele gras sunt ideale, oferind o energie constantă și beneficii multiple pentru sănătate. Este esențial să avem și carbohidrați cu absorbție lentă, precum cerealele integrale, orezul sau pâinea integrală, care furnizează energie treptat pe parcursul zilei.

Un alt punct important subliniat de medic este necesitatea de a evita alimentele procesate. „Când consumăm prea multe alimente ultra-procesate, stresul oxidativ crește și ne simțim obosiți”, atrage atenția medicul.

În ceea ce privește băuturile energizante, acestea sunt de evitat. „Combinația de zahăr cu cafeină poate crește brusc glicemia, iar efectul de energie este de scurtă durată, urmat de o oboseală accentuată”, explică medicul. În plus, aceste băuturi nu aduc nutrienți valoroși, iar consumul lor poate contribui la creșterea riscului de obezitate.

Cafeaua, în schimb, poate fi consumată cu moderație, iar medicul recomandă maximum 400 mg de cafeină pe zi, echivalentul a trei cafele normale. „Pentru un somn odihnitor, ultima cafea ar trebui consumată până la ora 12:00, iar după aceea este recomandat să optăm pentru o cafea fără cofeină sau un ceai verde”, adaugă aceasta.

Medicul Anca Hâncu subliniază și importanța legumelor verzi, salatelor și ciorbelor din legume, care sunt bogate în fibre și esențiale pentru sănătatea digestivă. „Aceste alimente nu doar că ne hrănesc, dar ajută și la menținerea unui tract digestiv sănătos”, concluzionează medicul.

Citește mai multe din Viață sănătoasă
» Citește mai multe din Viață sănătoasă
TOP articole