Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Alimentele care creează spike glicemic: ”După o oră, vrei să mănânci din nou”

Alimentele care creează spike glicemic: ”După o oră, vrei să mănânci din nou”

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 07:00 29 Oct 2024 Modificat la 07:00 29 Oct 2024

Naturopatul Aurelian Vasile a vorbit, în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, despre impactul alimentației bogate în glucide rafinate asupra sănătății. „Pofta de dulce este o foame ascunsă, un cerc vicios alimentat de consumul alimentelor procesate, care provoacă fluctuații energetice și afectează claritatea mentală și focusul,” a explicat acesta. 

”Glucidele… În clasa glucidelor putem include și glucidele sănătoase. Avem fructe, legume, pentru că și ele sunt, până la urmă, glucide. Doar că eliberarea zahărului în sânge, datorită fibrelor, durează o perioadă mai lungă de timp, ceea ce ne ajută să absorbim mai multă informație. Energia este eliberată treptat, adică ai energie constantă, nu o energie care fluctuează.

Alimentele care creează spike glicemic

Problema apare când energia fluctuează, adică se eliberează foarte mult zahăr într-un timp foarte scurt. Asta se întâmplă atunci când consumăm alimente care produc acest efect. Alimentele „de raft”, pe care le consumăm rapid, reglează nivelul de energie pe o perioadă scurtă, după care creează un spike glicemic. Creierul este privat de zahăr prima dată, iar starea de craving apare instant. Pofta de dulce este, de fapt, o foame ascunsă, eu așa o consider. Ai consumat ceva cu care ești obișnuit sau cu care vrei să te hrănești repede, dar este o hrănire falsă, pentru că nu primești informația alimentară de care ai nevoie. Organismul își cere din nou drepturile și, după o oră, vrei să mănânci din nou. Este un cerc vicios în fiecare zi, pentru că nu știm unde să ne oprim.

Nivelul de energie rămâne constant

Dacă masa ta ar conține o cantitate crescută de proteine, aminoacizi, lipide și glucide, degradarea glucidelor ar fi încetinită de către lipide, iar proteinele ar avea timp să creeze molecule, să repare țesuturi și structuri. Cel mai important este că nivelul tău de energie ar rămâne constant, claritatea mentală ar fi eficientă, focusul și starea de bine ar fi prezente, iar iritabilitatea nu ar mai apărea. De asemenea, nu trebuie să uităm de partea informațională, pentru că puțini mai au timp să o dezvolte. ADHD-ul este din ce în ce mai prezent, iar știm foarte clar că această afecțiune este asociată cu o infuzie foarte mare de zahăr într-un creier de copil”, a explicat naturopatul Aurelian Vasile în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.

Citește mai multe din Viață sănătoasă
» Citește mai multe din Viață sănătoasă
TOP articole