Antena 3 CNN Life Alimentele care conţin cele mai multe toxine. Află la ce trebuie să fii atent

Alimentele care conţin cele mai multe toxine. Află la ce trebuie să fii atent

1 minut de citit Publicat la 22:34 26 Apr 2018 Modificat la 22:34 26 Apr 2018

Plantele şi unele animale se apără de atacuri prin substanţe otrăvitoare (toxine), care sunt stocate de regulă în anumite părţi ale plantei sau în anumite organe. Se estimează că omul preia odată cu hrana aproximativ 10.000 de substanţe vegetale, pe zi aproximativ un gram.

Multe dintre aceste substanţe sunt pozitive la testele de cancer, unele provoacă malformaţii sau daune de durată ale organelor, la testele efectuate pe animale. Nu se ştie încă cu exactitate în ce măsură aceste rezultate se pot transfera asupra omului. 

Otrăvuri vegetale
Migdalele amare şi sâmburii de fructe conţin acid cianhidric în formă de compus glicozidic. Enzimele bacteriene din intestinal gros eliberează acid cianhidric. Acesta este resorbit, împiedică enzimele respiraţiei celulare şi paralizează astfel aportul cu energie al celulelor. Creierul şi inima sunt cele mai sensibile. La copii, 5-10 migdale amare pot fi mortale. Migdalele dulci nu prezintă riscuri. Acidul cianhidric compus se găseşte şi în mugurii de soia, dar şi în seminţele de in. La fierbere, acestea trec în apă.
 
Varza conţine izotiocianate. Acestea împiedică pătrunderea iodului în hormonul glandei tiroide. La persoanele cu hipotiroidism, consumarea de varză poate determina apariţia guşei, scrie csid.ro.

Otrăvuri de provenienţă animală
Peştele blowfish, extrem de otrăvitor, este o delicatesă japoneză.. Peştele depozitează otrava tetrodoxina mai ales în ficat şi în ovare.

La preparare, aceste organe trebuie îndepărtate complet. Otrava duce la senzaţii de mâncărime, scădere rapidă a tensiunii şi are efect mortal în decursul a 15 minute.

Etichete: plante alimente toxine
Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole