Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Alimente care nu trebuie să fie congelate niciodată. Bacteriile care se dezvoltă la temperaturi scăzute

Alimente care nu trebuie să fie congelate niciodată. Bacteriile care se dezvoltă la temperaturi scăzute

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 09:48 04 Apr 2024 Modificat la 15:49 04 Apr 2024

Oana Ciuhureanu, medic de familie, a explicat, în emisiunea Sfat de sănătate, prezentată de Andreea Cigolea, cum păstrăm corect alimentele la congelator, astfel încât să nu ne facă rău.

"Este important ca alimentele să fie congelate separat, adică să avem un sertar pentru carne, altul pentru legume.

Niciodată să nu existe contact, mai ales între carne și restul legumelor, pentru că există riscul de Salmonella și Listeria.

Trebuie să ținem cont că Salmonella și Listeria rezistă  și la temperaturi de -20 de grade.

Este important să spălăm foarte bine carnea, astfel încât să nu existe nicio sursă de contaminare, cum ar fi sângele", a spus medicul.

Alimente care nu trebuie să fie congelate niciodată:

  • carne și fructe de mare decongelate
  • alimentele prăjite
  • paste fierte
  • brânzeturi moi
  • avocado
  • ridichi, țelină, salată verde, castraveți, alte legume cu un conținut ridicat de apă
  • ceapa, usturoiul
  • fructe cu conținut foarte ridicat de apă (citrice)
  • ouă în coajă 

"Peștele nu trebuie să fie ținut foarte mult la congelator. Îl congelăm, dar trebuie să-l consumăm într-o perioadă destul de rapidă, undeva la trei cel mult patru luni", a mai adăugat medicul.

Alimente care pot fi puse în congelator:

  • carne
  • nuci
  • condimente
  • banană prea coaptă
  • ouă crude 
  • porumb
  • struguri
  • fructe de pădure
  • orez fiert
  • ceapă
  • făină
  • pâine

"Ouăle trebuie să fie ținute separat. Este bine să le spălăm înainte de a le pune în frigider, mai ales dacă vorbim despre ouă de țară. Dacă alegem să congelăm, este important ca oul să fie decojit. Oul întreg nu se congelează", a explicat medicul.

Cât timp poate fi ținută carnea la congelator:

  • Carne de vită-Durata optimă: 8-12 luni, Temperatura optimă: -18 grade Celsius
  • Carne de porc-Durata optimă: 6-8 luni, Temperatura optimă: -18 grade Celsius
  • Carne de pui-Durata optimă: 9-12 luni, Temperatura optimă: -18 grade Celsius
  • Carne de miel -Durata optimă: 6-9 luni, Temperatura optimă: -18 grade Celsius
  • Carne de vânat-Durata optimă: 8-12 luni, Temperatura optimă: -18 grade Celsius
  • Carne tocată-Durata optimă: 2-4 luni, Temperatura optimă: – 18 grade Celsius
  • Pește și fructe de mare-Durata optimă: Aproximativ 2-3 luni pentru pește gras și până la 6 luni pentru pește slab, Temperatura optimă: -18 grade Celsius

"Bacteriile se pot transmite de la carne la legume sau fructe. În momentul în care tăiem carnea, spălăm tocătorul și abia apoi putem să-l folosim pentru legume", a spus Oana Ciuhureanu.

Cât timp se țin alte alimente la congelator:

  • Fructe-Durată optimă: 8-12 luni, Temperatura optimă: -18 grade Celsius
  • Pâine și produse de panificație-Durată optimă: 2-3 luni pentru pâine, produse de patiserie și prăjituri, Temperatura optimă: -18 grade Celsius
  • Produse lactate-Durată optimă: produsele lactate, cum ar fi brânza și untul, pot fi păstrate între 6 și 12 luni, Temperatura optimă: -18 grade Celsius
  • Mâncăruri gătite-Durată optimă: 2-3 luni, Temperatura optimă: -18 grade Celsius
  • Supe și sosuri-Durată optimă: Aprox 2-3 luni, Temperatura optimă: -18 grade Celsius
  • Mezeluri -Durată optimă: Aprox 1-2 luni, Temperatura optimă: -18 Grade Celsius

Carnea este, fără îndoială, cel mai congelat aliment, iar vestea bună este că, în funcție de categoria din care face parte, aceasta poate fi păstrată între 1 și 12 luni.

Carnea de porc poate fi ținută la congelator pentru cel mult șase luni, în vreme ce carnea de miel și de vițel poate sta la congelator până la nouă luni, iar cea de pui, vită și curcan are cel mai îndelungat termen de păstrare la rece, adică 12 luni.

Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole