Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Alimentele care îngrașă, dar sunt folosite greșit în diete. Nutriționist: ”Problema apare când mâncăm la restaurant”

Alimentele care îngrașă, dar sunt folosite greșit în diete. Nutriționist: ”Problema apare când mâncăm la restaurant”

Andreea Ştefan
1 minut de citit Publicat la 15:23 02 Aug 2021 Modificat la 15:23 02 Aug 2021

Cori Grămescu, coach de nutriție, a dezvăluit în emisiunea ”Se întâmplă în România” de la Antena 3 care sunt aceste alimente care reprezintă un pericol atât pentru siluetă, cât și pentru sănătate.

Topul celor 4 alimente, aparent dietetice, care îngrașă

  1. Legumele sotate
  2. Pastele cu legume
  3. Smoothie-urile
  4. Sorbetto de fructe

”Atunci când vorbim despre îngrășare trebuie să vorbim despre aportul energetic total. Nu un singur aliment ne îngrașă sau ne slăbește, ci, în ansamblu, dacă mâncăm mai multe calorii decât nivelul nostru energetic necesar pentru a ne menține greutatea curentă ne vom îngrășa.

Problema apare mai ales în perioada vacanțelor, când mânăm la restaurant sau optăm pentru versiuni care ni se par sănătoase, fără să estimăm corect câtă mâncare sau câtă energie se ascunde în acele alimente. De exemplu, legumele sote la restaurant, ele sigur că sunt o opțiune teoretic sănătoasă, dar ceea ce pierdem din vedere este că în prepararea aceasta, de tip HoReCa, de multe ori se adaugă o cantitate generoasă de ulei, tocmai pentru a fi preparate rapid și a fi gustoase. Atunci, o porție de legume poate să aducă chiar și 400-500 de calorii.

Shake-urile, smoothie-urile, mai ales că acum au început să apară tot felul de mici afaceri care vând smoothie-uri și shake-uri, pe bază de fructe congelate, doar că, pentru a fi gustoase și dulci, se adaugă cantități semnificative de îndulcitori calorici: miere, sirop de agave, zahăr de cocos. Toate sunt forme de zahăr. Pentru a da o textură plăcută, vedem că se combină cu nuci, cu fulgi de cocos, practic o bază grasă. Avem această asociere de grăsimi și zahăr, astfel încât un smoothie, care poate să ajungă și la 450 ml, tinde să aibă și 800 de calorii. Cu cât sunt mai gustoase, cu atât au mai multe calorii.

Porția de cereale procesate pentru un adult este de 40g la o masă. O porție la restaurant de paste ajunge și la 350g. Dacă mâncăm cele 40g, cu legume de sezon, fără să avem câteva linguri zdravene de parmezan, linguri de ulei sau smântână, atunci pastele cu legume sunt o optiune bună, dar în momentul în care ele sunt gătite pentru a da bine în farfurie, ne vom îngrășa”, a explicat coach-ul de nutriție, Cori Grămescu, la Antena 3.

Etichete: alimente diete
Citește mai multe din Viață sănătoasă
» Citește mai multe din Viață sănătoasă
TOP articole