Propunerea legislativă se referă la scăderi de preţ pentru băuturile pe bază de plante, spre exemplu cele pe bază de soia şi nu numai, în cazul cărora se discută să se aplice, de anul viitor, o cotă de TVA de 9%, conform documentului oficial.
Pe listă se află băuturile pe bază de soia şi băuturi nealcoolice cu un conținut de grăsimi provenite din lapte sau produse lactate mai mic de 0,2% din greutate.
Astfel, cota de TVA pentru băuturile pe bază de plante ar urma să scadă de la 19%, cât este în prezent, la 9%.
Dacă se va vota, măsura ar urma să se aplice începând cu data de 1 ianuarie 2024.
"Livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice și a băuturilor nealcoolice care se încadrează la codurile NC 2202 10 00 și 2202 99, mai puțin cele care se încadrează la codurile NC 2202 99 11, 2202 99 15 și NC 2202 99 91 pentru care se aplică cota redusă de 9%, destinate consumului uman și animal, animale și păsări vii din specii domestice, semințe, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele, cu excepția celor prevăzute la alin. (3) lit. k).
Prin normele metodologice se stabilesc codurile NC corespunzătoare acestor bunuri", se arată în noul proiect de lege.
Măsura de ieftinire a produselor amintite ar veni în sprijinul celor ce au diverse alergii sau intoleranțe alimentare.
Din 1 ianuarie 2023, taxa pe valoarea adăugată a crescut în cazul băuturilor îndulcite de la 9% la 19%, pentru a se descuraja astfel consumul unor produse ce pot avea efecte negative asupra sănătății.
Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare, este nevoie ca ea să fie adoptată de Parlament, promulgată de preşedinte și apoi publicată în Monitorul Oficial.