Consumul de iod este important pentru organism, în special pentru sugari si pentru femeile gravide.
Iodul este un oligoelement prezent în cantităţi infime în corpul uman - 15-20 miligrame, dintre care 70-80% se găsesc la nivelul glandei tiroide.
Cea mai importantă tulburare ce apare în organism atunci când avem prea puţin iod este hipotiroidismul:
- oboseală extremă;
- încetinirea proceselor mentale;
- depresie uşoară;
- creştere în greutate;
- apariţia aşa-numitei guşe;
- scăderea temperaturii corpului şi senzaţia de frig.
Cum se ia iodul
O persoana adultă trebuie să consume zilnic în jur de 150 mcg (micrograme) de iod, necesarul crescând la femeile însărcinate şi la cele care alăptează (250-300 mcg).
Se recomandă iodul natural, prezent în legume, fructe şi alge. Iodul conţine aşa-numiţii co-factori, mai exact, substanţe organice care ajută la asimilarea sa şi la îndeplinirea rolului său în procesele imunitare, hormonale, nervoase şi nu numai.
Cele mai bune surse de iod natural
- Produsele lactate – laptele proaspăt, iaurtul natural
- Ceapa şi usturoiul verde
- Fasolea boabe, fasolea verde
- Ouăle fierte
- Sarea naturală de Himalaya
- Tonul
- Cartofii copţi
- Dintre fructe – bananele, căpşunile, prunele (în special cele uscate), merişorul
Alimentele verzi şi proaspete nu conţin iod în cantităţi foarte mari, el este perfect asimilabil şi însoţit de nutrienţi ce ȋi amplifică acţiunea detoxifiantă şi reglatoare hormonală.