Antena 3 CNN Life Sănătate Alimente şi băuturi care deshidratează şi trebuie evitate pe caniculă. Pot provoca epuizare termică sau AVC

Alimente şi băuturi care deshidratează şi trebuie evitate pe caniculă. Pot provoca epuizare termică sau AVC

Unele mâncăruri şi băuturi trebuie evitate în această perioadă de caniculă, întrucât pot provoca epuizare termică sau chiar accident vascular cerebral.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Deshidratarea apare atunci când corpul pierde mai multe lichide decât primeşte.

Majoritatea oamenilor nu ştiu că, de fapt, alimentaţia joacă un rol extrem de important în perioada caniculară.

Există o serie de băuturi, alimente, dar şi condimente pe care am face bine să le evităm în zilele caniculare.

Printre alimentele pe care ar trebuie să le evităm pe caniculă se numără alimentele sărate, picante şi băuturile pe bază de cofeină sau alcoolul.

Alimente care deshidratează şi trebuie evitate pe caniculă

Printre alimentele care deshidratează şi care ar trebui evitate pe caniculă sunt cele sărate. 

Alimentele sărate ne fac să transpirăm excesiv.Explicaţia este simplă: corpul încearcă să scape de excesul de sodiu din alimente prin urină și transpirație. 

Astfel că, alimentele sărate sunt primele pe lista celor contraindicate în zilele caniculare. Cu alte cuvinte, ar trebui să evităm pe caniculă: chipsurile, covrigeii, mezelurile, supa la plic, conservele. 

Citeşte şi: Motivul pentru care nu este bine să mâncăm imediat după ce ne-am trezit. Prof. Vlad Ciurea explică cum funcţionează organismul

Băuturi pe bază de cafeină, evitate pe caniculă. Este important de cunpscut că această substanţă nu se găseşte doar în cafea, ci şi în anumite sucuri acidulate de tip cola, ceaiuri (ceai verde sau negru), cafea rece, băuturi pentru sportivi, energizante. 

Cafeina activează sistemul nervos central, astfel că va creşte ritmul cardiac, la fel și tensiunea arterială, ceea ce duce la transpirație abundentă.

Alimentele picante sunt şi ele pe lista alimentelor de evitat pe caniculă. În zilele toride de vară, e indicat să uitaţi de curry, piper, boia iute şi celelalte alimente. În caz contrar, riscaţi să transpiraţi excesiv și să vă deshidrataţi, dacă nu compensaţi cu multă apă.

Cafeaua şi alcoolul ne deshidratează în zilele de caniculă

Consumul excesiv de alcool, mai ales pe caniculă, este foarte periculos. Alcoolul şi coferina sunt considerate diuretice, astfel ele pot duce la deshidratare şi la dezechilibru electrolitic în corp, scrie apollo247.com

De fapt, în corpul nostru are loc deshidratarea şi riscaţi, astfel, o epuizare termică sau chiar accident vascular cerebral, întrucât aceasta poate genera şi accentua formarea trombilor.

Se poate consuma cafea atunci când este caniculă, însă contează cantitatea. 

Mai grav decât consumul de cafea este consumul de alcool. Se poate ajunge la hipertermie malignă, comă, afectare cardiacă, respiratorie, afectare renală și hepatică, fără șanse de revenire.

Alimentele şi băuturile bogate în zahăr sau carbohidrați îngreunează digestia. Pâinea, pastele, cartofii, orezul, înghețata, frappeul cu multă frișcă, inclusiv unele sucuri naturale cu zahăr pot duce la creșterea temperaturii corpului și, implicit, la apariția transpirației abundente. 

Alimentele bogate în carbohidrați au efect termogen, deci sunt mai greu de descompus și mai greu de digerat.

Subiecte în articol: canicula epuizare termică alimente
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile