Antena 3 CNN Life Sănătate Alimentele care sunt "aur" pentru creier. Prof. dr. Vlad Ciurea ne dă lista: "E nevoie de o anumită mâncare"

Alimentele care sunt "aur" pentru creier. Prof. dr. Vlad Ciurea ne dă lista: "E nevoie de o anumită mâncare"

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 12:28 18 Iun 2022 Modificat la 13:35 18 Iun 2022

Există cinci alimente sau categorii de alimente care ne ajută să punem creierul în funcţiune mai bine, spune renumitul neurochirurg.

Creierul are nevoie, aşadar, de grăsimi bune, de proteine de calitate, dar şi de un anumit condiment, cum ar fi usturoiul, pe care îl folosim adesea în bucătărie, fără să ştim, de cele mai multe ori, că ne pune "bijuteria" în funcţiune.

"Creierul are nevoie de o anumită mâncare. De semințe foarte multe, cum ar fi semințele de dovleac. De usturoi - și se știe acest lucru de 5.000 de ani.

[GAL layout="2"]

Şase alimente pentru buna funcţionare a creierului

Apoi, toate tipurile de salate sunt bune pentru creier, uleiurile - uleiul de floarea-soarelui care ne ajută. 

La fel, peștele slab, dar și peștele gras care are omega 3. Pe unele nu putem să le luăm decât din alimentație", a explicat profesorul Vlad Ciurea, în podcastul "Altceva cu Adrian Artene".

Aşadar, nu ocoliţi nici banalele seminţe de dovleac, salatele cu ulei sau peştele. Acestora li se mai adaugă şi măslinele.

Un alt aspect pentru buna funcţionare a creierului este cantitatea de alimente pe care o consumăm. Renumitul neurochirurg explică faptul că, atunci când mâncăm mult, energia noastră se risipeşte pe digestie, în loc ca ea să fie canalizată pe concentrare.

"Atunci când mâncăm mult, energia noastră se concentrează pe digestie, și ne pierdem concentrarea. Se duce tot sângele. Nu avem o educaţie a alimentaţiei", a precizat reputatul medic, prof. univ. dr. Vlad Ciurea.

Ceaiul care pune creierul în mişcare. Prof. dr. Vlad Ciurea: "E dovedit că e minunat pentru creier. E altceva!"

Un ceai gustos, care se găseşte mai pe orice raft, poate face minuni pentru creier, susţine renumitul neurochirurg Vlad Ciurea, profesor universitar.

În schimb, prăjelile nu fac bine. Ce-i place creierului este apa, cafeaua şi acest ceai banal pe care îl putem consuma zilnic.

"Toate prăjelile fac rău. Tot ce se face în ulei fierbinte. Dacă ne mai gândim și la cărnăria care vine în valuri, toate acestea fac rău. Și super condimentate, la fel fac rău", a explicat profesorul Ciurea.

Prof. dr. Vlad Ciurea: "Şi creierul se atrofiază. Vă închipuiţi?". Cum antrenăm acest organ

Trăim în era tehologiei, iar acest lucru este cu două tăişuri. Este adevărat că avem acces rapid la informaţii oricând avem nevoie, însă riscurile asupra sănătăţii mintale nu sunt mici.

Renumitul profesor Vlad Ciurea trage atenţia că, asemeni oricărui muşchi, şi creierul se poate atrofia, dacă nu este pus la treabă.

Creierul trebuie antrenat şi pus la treabă, chiar dacă avem totul la un click distanţă, pentru ca tehnologia să nu îi afecteze sănătatea.

Prof. dr. Vlad Ciurea, despre alimentele care ne fac mai deştepţi: "Alegeţi cu grijă! Celelalte sunt "poveri" care se metabolizează greu"

Sunt câteva alimente la îndemâna oricui care ne ajută să stimulăm celula nervoasă şi să avem o memorie mai bună.

Cap de listă, deşi poate părea greu de crezut, este ciocolata, spune prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, cunoscut neurochirurg.

Întrebat ce alimente ar trebui să cosume cei care reţin mai greu, renumitul medic a început cu ciocolata şi a continuat, apoi, cu cafeaua, cacaua şi lecitina.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole