Antena 3 CNN Actualitate Alimentaţia benefică pentru bolile cardiovasculare. Medic: ''Dieta Dash, perfectă pentru hipertensiune”

Alimentaţia benefică pentru bolile cardiovasculare. Medic: ''Dieta Dash, perfectă pentru hipertensiune”

Andreea Cigolea
4 minute de citit Publicat la 10:10 14 Ian 2021 Modificat la 10:10 14 Ian 2021

Cardiologul Alice Munteanu a vorbit în cadrul rubricii ”Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea” despre cât de importantă este alimentaţia pentru pacienţii care au probleme cu inima.

Alimentaţia benefică pentru bolile cardiovasculare

''Alimentaţia în bolile cardiovasculare este foarte importantă.A zice că face parte din tratamentul nonfarmacologic pentru tratarea lor. Din punct de vedere al alimentaţiei, aş vrea să subliniez că trebuie să scădem consumul de sare. În medie, în România se consumă 10-12 grame de sare, iar indicaţia este de maxim 4 gram pe zi. Apoi, eventual dacă sunt complicaţii ale infarctelor, sau sunt insuficenţe cardiace chiar regimul de sare este aproape desodat. Apoi, să încurajăm consumul de fructe, legume şi grăsimi nesaturate în detrimentul celor foarte bune, vorbim de grăsimi saturate. Deci, să scădem consumul de carne, mai ales roşie şi să creştem consumul de peşte şi carne albă.

Dieta mediteraneană, perfectă pentru cardiaci

Dieta mediteraneană este cea care este cea mai indicată şi omologată de cardiologia mondială în a o urma în momentul în care eşti un pacient cardiac. De altfel, toţi o cunoaştem, că este o dietă uşoară pe care o putem mânca. Trebuie să mâncăm puţin şi des, adică trei mese şi două gustări şi niciodată să ne săturăm la masă. De ce? Nu neapărat pentru digestia în sine, ci pentru că, odatul stomacul fiind foarte plin, crește presiunea, ridică diafragma și pot apărea diferite tulburări de ritm și așa mai departe. Chiar și durerea în piept, pentru că pacientul cardiac, în contextul în care presiunea abdominală este foarte mare irită peretele cordului și se poate întâmpla acest lucru. Alcoolul este o problemă, pentru că, în principiu, francezii spun să bem puţin. 

Fumatul duce la depunerea grăsimii pe vase

E foarte bun paharul de vin şi rămâne indicat, dar numai un pahar. Apoi vorbim de fumat, care trebuie înlăturat prin toate mijloacele şi alături de alimentaţie, aş vrea să spun că este principalul factor incriminat în depunerea grăsimilor pe vase. 

Dieta Dash, perfectă pentru hipertensiune

Toate aceste elemente de alimentaţie le regăsim în planul de alimentaţie Dash care este foarte important pentru hipertensiune arterială şi scăderea colesterolului. Este un plan în care se scad cantităţile de alimente şi se introduc progresiv, hidraţi de carbon. Adică, la început mâncăm mai puţine calorii, apoi, încet, ca să putem să şi scădem în greutate,  introducem câte un aliment.

Principala regulă a dietei Dash:  aportul energetic zilnic mediu trebuie să fie de 2000 de calorii, iar programul este structurat în două etape.

Primele doua saptamani reprezinta o perioada de tranzitie, cu un consum redus de carbohidrati, conceputa sa regleze metabolismul. In aceasta perioada trebuie sa consumi:

•    alimente bogate in proteine si cu nivel redus de grasime saturata: carne slaba, fasole, linte, soia, branzeturi si iaurt slab, oua;
•    grasimi “bune” pentru inima: uleiuri vegetale, avocado;
•    alimente bogate in proteine care contin grasimi sanatoase: somon, nuci, seminte.

In a doua etapa, vei introduce in alimentatie si cerealele, mai multe tipuri de legume si fructe. Poti sa consumi:

•    cereale integrale: paine, paste, cereale, fulgi de ovaz, orez;
•    legume: broccoli, morcovi, mazare verde, kale, cartofi, spanac, dovleac, rosii;
•    fructe: mere, banane, struguri, portocale, grepfrut, mango, pepene, piersici, ananas, capsuni, caise;
•    branzeturi fara grasimi;
•    nuci, migdale, linte si fasole.

Cafeaua, benefică pentru inimă

Tuturor ne place cafeaua. Se pare că de fapt consumul de mai mult de trei cafele are efect antioxidant. Deci ea nu este foarte rea pentru organismul nostru, chiar şi pentru inimă, doar că, în cantităţi foarte mari şi foarte tare cresc valorile tensionale. Adică vorbim de cafele foarte scurte şi foarte concentrate. Scăderea în greutate cu mai mult de cinci kilograme, scade tensiunea cu trei unităţi.

Importanţa kilogramelor dacă suntem cardiaci

E foarte important. Sunt pacienţi care au renunţat la medicamente pentru că au scăzut în greutate, şi-au schimbat stilul de viaţă. În plus, toate lucrurile astea, aceste planuri de alimentaţie pe care le facem noi, m-aş gândi să le implementăm la copii. Alimentaţia este cea care, practic în timp, se pare că dăunează cel mai mult.

Medicina naturistă - pro/contra pentru inimă

Eu le apreciez și toți pacienții ne întreabă și e clar că nu fac rău organismului. Și sunt plante precum e o plantă, cum e păducelul care scade tensiunea și eu chiar încurajez. Atenție la monitorizarea ei, pentru că, împreună cu medicamentația se poate întâmpla să scadă mai mult decât trebuie și chiar s-a întâmplat. 

Omega 3 scade incidența unui infarct

În ceea ce privește infarctul de miocard, au fost făcute studii făcute cu acizii omega 3 în care, după infarctul miocardic, administrarea de omega 3, a scăzut incidența, ceea ce e un lucru foarte bun. Asta înseamnă că ele au un efect benefic și nu numai. Vorbim de tot ce înseamnă evitarea stresului. Și ca să eviți stresul și să iei pastiluțe, ar fi bine să iei un ceai care te relaxează.

Resveratrolul, benefic pentru inimă

În tot ce înseamnă pentru inimă, aș vrea să amintesc de coenzima Q10, de Resveratrol, că am putea să le luăm din anumite legume și din struguri. Sunt convinsă că toate aceste lucruri cumulate atât din natură, cât și ce putem face noi, lucrurile nu pot duce decât la bine'', a explicat dr. Alice Munteanu, medic primar Cardiologie.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole