Untul funcționează de minune atât pe o felie de pâine, cât și în multe rețete, în special în cazul produselor de patiserie. Trebuie să știți însă că acesta este extrem de bogat în grăsimi saturate, motiv pentru care nu este recomandat să îl introduceți frecvent în alimentația dumneavoastră.
Există însă un înlocuitor al untului, fără grăsimi saturate, care face față atât la gătit, cât și în dressing-uri sau chiar pe o felie de pâine prăjită. Este vorba despre uleiul de măsline extravirgin.
În forma sa cea mai simplă, uleiul de măsline extravirgin și virgin se face prin măcinarea și amestecarea măslinelor într-o pastă, separând masa solidă de uleiul lichid și apoi filtrând uleiul.
Tot acest proces de fabricație duce la un ulei aromat, bogat în grăsimi mononesaturate și compuși polifenoli care ajută la normalizarea colesterolului, la reducerea riscului de boli de inimă și multe altele.
Uleiul de măsline obișnuit are un gust puțin mai procesat și mai subtil, însă conține încă o cantitate semnificativă de grăsimi mononesaturate antiinflamatoare, sănătoase pentru inimă.
Untul, pe de altă parte, se face prin amestecarea puternică a smântânii pentru a separa grăsimile de zer. Untul devine astfel cremos și aromat. Însă plin de grăsimi care duc la creșterea colesterolului, scrie oliveoil.com.
Vestea bună este că untul poate fi înlocuit cu ulei de măsline în mai toate circumstanțele, inclusiv la gătit, copt sau prăjit.
Ca bonus, studiile arată că înlocuirea surselor de grăsimi saturate din dietă, cum ar fi untul, cu grăsimi mononesaturate din ulei de măsline este asociată cu un risc redus de boală coronariană.
Conversia untului cu ulei de măsline
Când trebuie să înlocuiți untul cu uleiul de măsline, ar trebui să cunoașteți conversia. Astfel, ar trebui să folosiți, de obicei, 3 părți ulei de măsline pentru fiecare 4 părți unt sau margarină. Cu această conversie, timpul și temperatura de gătire ar trebui să rămână aceleași.
Când puteți înlocui uleiul de măsline cu unt
Uleiul de măsline este un înlocuitor fantastic pentru unt în majoritatea circumstanțelor, fie că este vorba despre prăjirea unui ou, prăjirea cărnii, utilizarea lui în prăjituri sau chiar pentru prepararea unui sos.
Rețineți că tipul de ulei de măsline pe care îl alegeți va influența aroma finală a rețetei dumneavoastră. Pentru o aromă mai puternică, mai robustă, alegeți ulei de măsline extravirgin. Pentru o aromă mai neutră, alegeți ulei obișnuit.
Poate părea surprinzător, dar uleiul de măsline funcționează foarte bine și în multe produse de patiserie. Uleiul de măsline este, de fapt, destul de comun în produsele de bază tradiționale mediteraneene, cum ar fi biscotti, pâine cu măsline și focaccia, dar poate fi înlocuit și cu untul în prăjituri, prăjituri umede/dense (de exemplu, prăjitură cu ciocolată, prăjitură cu turtă dulce, prăjitură cu fructe), brownies, brioșe, banana bread, pâine cu dovlecei și multe altele.
Când nu puteți înlocui uleiul de măsline cu unt?
Cu toate acestea, uleiul de măsline nu este întotdeauna un înlocuitor perfect pentru unt.
Uleiul de măsline nu este ideal pentru a înlocui untul în crustele pentru tarte, deoarece untul rece este într-adevăr singurul care va crea acele straturi minunate în produsul dumneavoastră. Rezultatul final, folosind ulei de măsline, va fi mai sfărâmicios și mai casant, dar, în plus, ar trebui să aibă totuși un gust destul de bun.