Antena 3 CNN Life Alimentul care îngrașă cel mai tare. Medic: "Crește pofta de mâncare! Și niciodată nu va topi grăsimea!"

Alimentul care îngrașă cel mai tare. Medic: "Crește pofta de mâncare! Și niciodată nu va topi grăsimea!"

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 11:00 10 Noi 2023 Modificat la 11:00 10 Noi 2023

Este vorba despre alcool, pe care foarte mulți români îl folosesc drept ”digestiv”, în special în timpul meselor mai grele. 

Doctorul nutriționist, Mihaela Bilic, trage însă un semnal de alarmă și susține că alcoolul duce la creșterea poftei de mâncare, iar ”orice mâncare “stropită” cu alcool îngrașă mai tare”, spune ea. 

”Când vine vorba de alcool, puține pot să spun din propria experiență. Iar teoria din cărțile de nutriție nu știu cât de mult se adeverește în practică. 

Dacă e să o luăm după teorie, alcoolul este o substanță toxică pentru orice celulă vie, de la neuron la hepatocit. Tot știința spune că singurul organ capabil să metabolizeze alcoolul și să-l elimine din organism este ficatul. Enzima responsabilă de astă se numește alcool - dehidrogenază, iar capacitatea de secreție e determinată genetic, nu se dobândește și nu se ameliorează prin antrenament - deci nu reziști mai bine la alcool dacă ai mai multă practică”, spune medicul nutriționist. 

Cantitatea și tipul de alcool contează și ele:  

-vinul roșu (și doar el) poate avea efect protector cardio-vascular, dar numai atunci când consumul este regulat și moderat (1-2 pahare/zi); asta nu înseamnă că de mâine trebuie să ne apucăm cu toții de băut, ci doar că dintre toate relele, e răul cel mai mic 

-digestivele cu gust amar ajută digestia mai ales datorită amărelii, nu alcoolului (stimulează secreția de bilă) - adică și cafeaua poate să facă asta 

-vinul spumant, șampania și prosecco au cel mai bun raport între aportul caloric și efectul anxiolitic (de înlăturare a stresului și încordării); cu doar 80 de calorii și bulele din dotare, un pahar de șampanie asigură stare de bine (mai ales la femei) 

În rest nu știu să explic dacă și cum o tărie la începutul mesei deschide apetitul. Cert este că alcoolul, în general, de la al 2-lea pahar în sus, face poftă de mâncare. Iar obiceiul de a avea pe masă tot felul de ronțăieli sărate te stimulează să bei și mai mult: sarea cere apă și pe măsură ce mănânci, ai tot bea. 

Cât despre siluetă și metabolism, nu am vești bune: alcoolul stimulează sinteza de grăsime de rezervă, deci orice mâncare “stropită” cu alcool îngrașă mai tare Și nu, niciodată alcoolul, indiferent cât de tare și pur ar fi, nu o să topească grăsimea - nici din farfurie, nici de pe șolduri”, a mai scris Mihaela Bilic pe o rețea socială. 

Etichete: mihaela bilic alcool
Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole