"Starea de bine depinde extrem de mult de alimentaţie. Este important să ne pregătim puţin de masa de Crăciun, pentru că ştim că vom mânca ceva mai mult.
Să apelăm la câteva trucuri pe care le pot folosi atât femeile, cât şi bărbaţii.
Cumva, să avem grijă să descărcăm vezica biliară. De ce?! Ei bine, pentru că va veni o cantitate foarte mare de grăsimi şi evident că aceasta nu poate tolera corect din punct de vedere digestiv.", a spus Expertul în boli metabolice și Nutriție Simona Carniciu, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.
Cauzele care determina apariția indigestiei
- Mâncatul prea rapid sau în cantitati prea mari
- Consumul alimentelor grase/prăjite
- Consumul exagerat de cofeină, alcool, ciocolată, lichide carbogazoase
Simptomele indigestiei
- reflux gastro-esofagian
- Senzația de arsuri
- Balonare accentuata
- Satietate precoce în timpul mesei
- Disconfort în zona abdomenului superior
- Greață
Astfel că, persoanele care au probleme să aibă mare grijă. Nu îşi doreşte nimeni să ajungă la camera de gardă. De obicei, acestea sunt pline din cauza acestor asocieri multiple de diverse tipuri de alimente preparate sau băuturi.
Mergi la doctor de urgență în caz de:
- Vărsături repetate/cu sânge
- Scaune de culoare neagră
- Dificultate la inghițit
- Oboseală cronică
- Scădere brusca în greutate
- Pierderea apetitului
Bila o putem descărca prin două metode simple. Prima şi cea mai clasică ar fi, ca dimineaţa, pe stomacul gol, să bem un gălbenuş crud amestecat cu sare. Apoi, stăm culcaţi pe partea dreaptă. Gălbenuşul îl putem înlocui cu ulei de măsline şi puţină zeamă de la o lămâie.
Este important să luăm şi suplimente care ajută digestia în această perioadă. Sunt şi tot felul de ceaiuri digestive. Sunt tot felul de suplimente exact pentru aceste stări care pot apărea în cazul în care exagerăm.
Ananasul este extraordinar de bun după aceste excese alimentare. Să avem grijă ca în această perioadă să mâncăm cate puţin şi să avem mai multe legume pe masă.
Remedii disconfort abdominal
- Hidratare corespunzatoare
- Mestecarea suficientă a hranei
- Organizarea meselor
- Consumul unui pahar mare cu apa pe stomacul gol
- Adoptarea unui regim alimentar echilibrat
- Ținerea greutății sub control
- Activitate fizică regulată
În momentul în care mâncăm şi desert după masă avem încărcătură de glucoză destul de mare și fructoză, dacă mai are şi ceva fructe.
Dacă consumăm un desert care conține şi iaurt, avem și proteine și ceva grăsimi. Se încetineşte absorbția și nu mai urcă la fel de tare glicemia.
În schimb, dacă este un desert care este o bombă de zahăr, este bine să-l consumăm imediat după masă, în ideea de a amesteca cu tot felul de fibre.
Dulce de dimineață niciodată. Pentru că dacă îi dai organismului direct o avalanşă de dulce dimineaţa, el nu mai are nevoie să-şi ia din alte surse şi nu este avantajos, mai ales dacă vrei să şi slăbeşti.
Deci, cozonacul nu este mic dejun decât dacă avem grijă să mâncăm foarte puțin și în combinație cu un iaurt. Apoi trecem la aperitiv, unde mâncăm o cantitate cât se poate de mică de alimente. Avem grijă să nu combină. Le separăm ușor și le combinăm cu ceva, cu un fir de ceapă verde, cu salată, cu murături.
Să nu consumăm foarte multe grăsimi deodată. Să încercăm să facem lucruri care ne fac să ne simţim bine, pentru că atunci când te simţi bine, digestia este mai bună. Să facem şi mişcare pentru că ajută la digestie în această perioadă.", a mai spus medicul.
Daca vă simtiti balonați dupa masă, ar trebui să beţi o cană cu ceai făcut din muşeţel, mentă sau rozmarin, cuişoare sau ghimbir. Totodată, consumul de mere, mărar sau ananas ajută digestia.