Antena 3 CNN Life Sănătate Alimentul care duce la diabet, la fel ca zahărul | Românii îl consumă zilnic în cantități mari

Alimentul care duce la diabet, la fel ca zahărul | Românii îl consumă zilnic în cantități mari

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 20:00 15 Noi 2023 Modificat la 20:00 15 Noi 2023

Românii care încearcă să consume hrană sănătoasă se străduiesc să mănânce zahăr cât mai puțin. Pentru că știu că acesta provoacă inflamație și îi poate îmbolnăvi de diabet.  

Medicii au descoperit însă că și sarea în exces crește riscul de obezitate și inflamație, iar în final duce la diabet zaharat.  

Cercetătorii au ajuns la această concluzie în urma mai multor studii care au evidențiat faptul că sarea a fost asociată cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip II.  

Unul dintre aceste studii a fost efectuat pe un număr de 400.000 de americani. 13.000 dintre ei au dezvoltat diabet pentru că au consumat mai multă sare. Iar explicația este simplă. 

”Prin stimularea gustului poate stimula consumul unor cantități mai mari de alimente decât am avea noi nevoie. Practic, porțiile devin mai mari, astfel apare supragreutatea şi obezitatea, concomitent şi inflamația, care sunt mecanismele uzuale care duc spre diabet zaharat tip II. 

Cu cât ne obişnuim cu mai multă sare pentru a simţi gustul mai sărat, vom pune şi mai multă sare, exact la fel şi la zahăr”, a explicat Anca Hâncu, Medic Specialist Medicina stilului de viata - Nutriție. 

Iar pericolul este cu atât mai mare cu cât românii sunt pe primele locuri în Europa la consumul de sare.   

Mai exact, un român consumă, în medie, aproximativ cincisprezece grame de sare, ceea ce înseamnă echivalentul a aproximativ trei lingurițe. Specialiștii spun că ar trebui să renunțăm la două treimi din această cantitate, astfel încât să nu consumăm mai mult de cinci grame pe zi.  

Iar sarea duce și la alte probleme de sănătate.  

”Cele mai grave sunt bolile cardiovasculare. După bolile cardiovasculare avem problemele cu boala diabetică, ce ne afectează foarte mult și rinichii, insuficienţa renală. Și mai avem ca o cauză indirectă osteoporoza pentru că sarea leagă calciul din circulaţie şi, din păcate, se elimină foarte repede”, a explicat și Camelia Păun, medic de familie, potrivit Observator.  

Potrivit specialiștilor, gustul mâncării poate fi dat cu ajutorul condimentelor. 

Etichete: sare zahar diabet
Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole