Antena 3 CNN Life Sănătate Alimentul banal considerat aur curat pentru sănătate. Este îndrăgit de români și se prepară ușor acasă

Alimentul banal considerat aur curat pentru sănătate. Este îndrăgit de români și se prepară ușor acasă

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 08:00 27 Ian 2024 Modificat la 08:00 27 Ian 2024

Acest aliment este un înlocuitor ideal pentru pâine, fiind nelipsit de pe mesele românilor cu preparate tradiționale.

Cu toate acestea, puțini sunt conștienți de nenumăratele beneficii pe care acest produs le aduce sănătății.

Făcut în casă, cu apă și sare, acest preparat se dovedește a fi o adevărată minune pentru organism, fiind bogat în vitamine și minerale, precum vitamina B, vitamina A, vitamina E, fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu și zinc.

În plus, conține o cantitate remarcabilă de proteine și fibre, conținutul de calorii și grăsimi fiind, totodată, scăzut.

Citește și: Beneficiile consumului de pomelo asupra sănătății. Stimulează digestia și ajută la scăderea în greutate

Acest aliment cu proprietăți uimitoare este chiar mămăliga. Făcută acasă, cu apă și sare, fără ulei sau unt, mămăliga ne poate aduce o doză de sănătate.

Totuși, înainte de a cumpăra mălai din supermarketuri, trebuie să citim cu atenție eticheta, pentru a ne asigura că nu provine din porumb modificat genetic.

Beneficii uimitoare

Ajută semnificativ digestia. Mămăliga este bogată în fibre, macronutrienți esențiali pentru tractul digestiv. Este cunoscut faptul că dietele bogate în fibre ajută la menținerea echilibrului de la nivelul intestinului. Datorită conținutului ridicat de zinc, fier, calciu și proteine, mămăliga poate contribui și la consolidarea sistemului imunitar.

Reglează nivelul de zahăr din sânge. Consumul de mămăligă este asociat cu reglarea nivelului de zahăr din sânge, mai ales la pacienții care suferă de diabet zaharat de tip 1 și diabet zaharat de tip 2.

Bogată în antioxidanți. Făina de porumb din care se face mămăliga este o sursă importantă de antioxidanți. Cei mai importanți antioxidanți din făina de porumb sunt carotenoizii și compușii fenolici. Aceștia sunt legați de un risc mai scăzut de a dezvolta anumite afecțiuni specifice înaintării în vârstă, precum bolile oculare.

Îmbunătățește sănătatea inimii. Atât porumbul, cât și făina de porumb au un impact pozitiv asupra sănătății cardiovasculare, prin reducerea nivelului de colesterol. În plus, studiile mai vechi au arătat că seleniul din făina de porumb poate ajuta la ameliorarea bolilor cardiovasculare, datorită proprietăților sale antioxidante, potrivit doc.ro.

Pentru a obține cea mai hrănitoare mămăligă, o variantă sigură este cumpărarea de făină de porumb măcinată la moara cu piatră.

Totuși, persoanele care au alergie la porumb trebuie să evite mâncărurile realizate din făină de porumb. 

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole