Alexia, fetiţa în vârstă de 13 ani, grav rănită în accidentul de tren de la Urişor (judeţul Cluj), s-a stins din viaţă la o săptămână după accident şi după moartea mamei sale.
Copila se întorcea acasă, în Botoşani, alături de mama ei, din Italia, cu un microbuz, iar pe 16 august 2021, microbuzul în care se aflau opt oameni a fost spulberat de un tren.
Mama Alexiei a murit la câteva ore după cumplitul accident, în timp ce fetiţa s-a stins o săptămână mai târziu.
Comunitatea din Italia, acolo unde Alexia locuia cu familia de mai mulți ani este îndurerată. Rudele şi apropiații au lăsat mai multe mesaje prin care îşi exprimă regretul faţă de tragicul eveniment.
„Vreau să-mi amintesc de tine așa… cu acea bucurie, entuziasmul, atâta dorință de a dansa!(...) Îmi vine să te văd din nou oriunde mă uit la școala asta. Ne va fi foarte dor de tine Alexia! Odihnește-te în pace alături de mama ta dragă. Ești înger acum, vei dansa în rai… cea mai strălucitoare stea! Vei fi pentru totdeauna în inimile noastre”, este una dintre mesajele postate de apropiații familiei, citat de presa locală.
Alexia a salvat, dincolo de moarte, viaţa a patru oameni necunoscuţi
Familia Alexiei a fost de acord cu recomandările medicilor de a dona organele fetiţei, astfel că patru oameni au fost salvaţi de la moarte.
[GAL layout="3"]"Un copil de 10 ani a salvat viețile a patru semeni necunoscuți, aflați în suferință! Transplantul înseamnă VIAȚĂ!
La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca o tragedie a făcut ca un copil de 10 ani să schimbe destinele a patru oameni. Astfel, prin decizia familiei greu încercate, de a dona organele copilului, patru pacienți se vor bucura de viață în urma intervențiilor de transplant hepatic, renal și cardiac.
Responsabilitatea, profesionalismul și dedicarea echipei ATI și de coordonare a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj au făcut posibil ca gestul familiei să nu fi fost în zadar, iar coșmarul nopților de suferință pentru alte familii să înceapă să se risipească. Efortul lor a fost preluat de echipele de prelevare ale Institutului Clinic Fundeni – pentru ficat și Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj – pentru rinichi. Intervențiile de transplant s-au realizat în cadrul celor două centre de excelență, acolo unde profesioniști dedicați au încheiat cu succes operațiile, aducând din nou bucuria de a trăi pentru trei pacienți a căror unică șansă era o intervenție de transplant hepatic sau renal. Deoarece în România nu a fost identificat niciun receptor compatibil, intervenția de prelevare a cordului a fost realizată de echipa centrului Gottsegen National Cardiovascular Center Budapest, salvând viața unui alt copil.
Mulțumim din suflet familiei lovite pe neașteptate de o asemenea dramă pentru gestul plin de umanitate.
Respect și recunoștință pentru echipele medicale implicate în această activitate atât de sensibilă, prinsă mereu între suferință și speranță. DA pentru VIAȚĂ!", se arată în postarea de pe pagina de Facebook - Agentia Nationala de Transplant.