Întrebat dacă vaccinul deja aprobat în Marea Britanie va avea efect și împotriva noii tulpini, Alexandru Rafila a declarat, la Antena 3, că în opinia sa, ”nu există motive de îngrijorare cu privire la eficacitatea vaccinului față de virus, atât în forma clasică, cât și în cazul formelor apărute ulterior datorită unor mici mutații care se înregistrează în mod natural la acest tip de virus”.
”Ceea ce au remarcat cercetătorii din Marea Britanie nu este un lucru neobișnuit. Pentru că acest tip de virusuri ARN, inclusiv coronavirusul, generează astfel de mutații foarte frecvent. Important e ca anticorpii neutralizanți care rezultă în urma vaccinării, să blocheze atât formele inițiale ale virusului, cât și formele mutante. Dar până în momentul de față, deși există multe forme de mutații care au fost înregistrate de-a lungul timpului, inclusiv în România, nu s-au observat diferențe în ceea ce privește anticorpii neutralizanți”, a declarat Alexandru Rafila pentru Antena 3.
Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este de părere că nu există o evoluție diferită a bolii.
„Nu cred că este o evoluție diferită a bolii. Din ceea ce am citit eu, nu există o evoluție diferită a bolii. Aș vrea să vă dau un alt exemplu care demonstrează, de fapt, că aceste mutații până în momentul de față nu sunt îngrijorătoare: faptul că reinfecțiile cauzate de noul coronavirus sunt rare, sunt foarte – foarte rare, adică omul poate să elimine timp de mai multe săptămâni virusul.
Atunci, asta demonstrează că aceste mutații nu sunt relevante din punct de vedere al imunității, pentru că dacă ar fi relevante și reîmbolnăvirile ar fi mult mai frecvente, iar până în momentul de față nu este raportat un număr mare de reîmbolnăviri, de reinfectări la persoane care au trecut deja prin boală”, a mai spus Rafila.
O nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2 se răspândeşte în Marea Britanie
Secretarul pentru Sănătate, Matt Hancock., a declarat că o nouă tulpină a SARS-CoV-2 se răspândeşte ameninţător în anumite zone din Anglia. Însă, potrivit oficialului, nu există "nimic care să sugereze” că noua tulpină ar provoca boli mai grave sau că vaccinurile nu vor avea eficacitate.
El le-a spus parlamentarilor britanici că, în ultima săptămână, au existat creșteri exponențiale ale infecțiilor cu coronavirus în Londra, Kent, părți din Essex și Hertfordshire.
"Am identificat în prezent peste 1.000 de cazuri cu această tulpină predominant în sudul Angliei, deși cazuri au fost identificate în aproape 60 de zone diferite. Cauza mutaţiilor nu a fost descoperită, dar măsurile trebuie să fie, în orice caz, "rapide şi decisive”, a spus oficialul.
Laboratoarele de testare din Marea Britanie au preluat această nouă variantă în ultimele câteva săptămâni
Prof. Alan McNally, expert la Universitatea din Birmingham a făcut un apel la o perspectivă calmă şi raţională asupra apariţiei noii tulpini a SARS-CoV-2.
"Să nu fim isterici. Nu înseamnă că este mai transmisibil, mai infecțios sau periculos. Eforturi uriașe sunt în curs de a caracteriza varianta și a înțelege apariția acesteia.
Este important să păstrăm o perspectivă calmă și rațională asupra tulpinii, deoarece aceasta este o evoluție normală a virusului și ne așteptăm ca noi variante să vină și să plece și să apară în timp", a precizat McNally pentru BBC.