Antena 3 CNN Actualitate Alexandru Rafila: ”Rata testelor de salivă fals pozitive este surprinzător de mare”

Alexandru Rafila: ”Rata testelor de salivă fals pozitive este surprinzător de mare”

Adelina Miron
1 minut de citit Publicat la 18:31 08 Dec 2021 Modificat la 18:34 08 Dec 2021

„Pentru mine surprinzător de mare este rata de teste fals pozitive. Testele fals negative, acolo înţeleg, dar pentru testele fals pozitive nu prea înţeleg. Cred că mai sunt încă probleme în obişnuinţa de a lucra cu aceste teste şi chiar de a le interpreta. Ele au un interval, de exemplu, de citire a rezultatului între 15 şi 30 de minute. Vă dau un exemplu concret: dacă depăşeşti intervalul de 30 de minute şi apare linia aceea, el de fapt nu este un test pozitiv, dar poate că părinţii încă nu ştiu. Sunt lucruri care mai trebuie studiate. Oricum, faptul că totuşi am găsit nişte persoane pozitive, nişte copii pozitivi, înseamnă 16 copii care nu au mai transmis boala colegilor lor şi lucrul ăsta este foarte important”, a transmis Alexandru Rafila.

Testarea elevilor, responsabilitatea părinților

Autoritățile din educație au pasat responsabilitatea testării elevilor către părinți. Majoritatea școlilor au optat ca testarea să fie făcută acasă, de părinți, de două ori pe săptămână.

În cazul în care testele sunt pozitive, părinţii sunt nevoiţi să anunţe şcoala şi medicul de familie pentru testarea PCR. Unităţile de învăţământ vor avea primele rezultate ale testelor de salivă luni dimineaţă.

După minivacanţa de 1 decembrie cadrele didactice şi elevii au primit încă o misiune. Aceea de a asambla kit-urile pentru testarea non-invazivă. Testarea cu probe din salivă se va face în prima şi a patra zi din săptămână. În situaţia în care un elev va avea un test pozitiv, părintele va fi nevoit să anunţe şcoala şi medicul de familie.

Ulterior i se va face un teste PCR, dacă şi acela va fi pozitiv, copilul va sta în izolare timp de 14 zile. Dacă testul PCR este pozitiv, toată clasa trece în online.

Mulţi părinţi au fost suprinşi să afle că au primit sarcina de a face ei singuri testările copiilor.

Rezultatele testelor non-invazive nu sunt recunoscute de Direcţiile de Sănătate Publică , de fiecare dată este nevoie de o confirmare a infecției printr-un test antigen sau unul RT-PCR.


 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole