Antena 3 CNN Actualitate Educație Alexandru Rafila: "Vacanţa elevilor de o lună e o soluţie de compromis"

Alexandru Rafila: "Vacanţa elevilor de o lună e o soluţie de compromis"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 23:54 31 Mar 2021 Modificat la 23:55 31 Mar 2021

”În Franța se închid școlile, părinții sunt îngrijorați. În România sunt închise de un an de zile școlile. Noi ne mirăm de Franța. Acum s-a ajuns într-o situație limită, în acest moment. Sigur, la noi nu sunt închise, merg copiii în vacanță”, a declarat, miercuri, Alexandru Rafila, la Digi24.

Alexandru Rafila: "Vacanța elevilor de o lună e o soluție de compromis”

”Părerea mea este că e o soluție de compromis pe care a gândit-o ministrul Educaţiei. Eu nu sunt adeptul întreruperii pentru o perioadă așa lungă a activității copiilor. Argumentul dânsului este rezonabil.

Spune că dacă vom intra în perioada aceasta de 4 săptămâni de vacanță, există o speranță ca în luna mai copiii să revină la cursuri şi să poată să își încheie activitatea până la jumătatea lunii iunie”, a mai spus Alexandru Rafila.

Sorin Cîmpeanu: "Elevii ar putea să revină în școli cu prezență fizică la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie”

„Vaccinarea merge foarte bine. Avem 150.000 angajați vaccinați acum, când vorbim, din învățământ. (...) Până la începutul lunii mai vom avea un număr mult mai mare (n.r. de angajați din educație vaccinați). Mult peste jumătate din angajați din învăţământ. Prim-ministru şi-a asumat public în conferență de presă să spună că va susține testarea non invazivă despre care am discutat. (...) Care să nu necesite personal medical, care să fie ușor de acceptat pentru părinti, care să fie chiar auto-administrabilă de către copii", a spus Sorin Cîmpeanu.

„Regulile de protecție respectate, vaccinare, testare şi trend descendent, argumente pentru deschiderea tuturor școlilor”

Regulile de protecție respectate, vaccinare, testare şi trend descendent va da ocazia Ministerului Educației să vină cu argumente pentru deschiderea tuturor școlilor, nu după scenariile verde, galben, roșu, cu prezență fizică. Am avea șansa ca aceste zile în plus de vacanța în aprilie să se transforme în zile de prezență fizică la sfârșit de mai, început de iunie. Ceea ce este un mare câștig. Este un imens câștig", a mai spus ministrul Educației la Digi 24.

Întrebat dacă scenariul este acela ca după vacanță copiii să revină la școala în toată țara, ministrul a răspuns: "Da, pentru asta este nevoie de îndeplinirea a patru condiții. Trei deja le avem. Le avem sau sunt în curs de a le avea, pentru că testarea este o promisiune".

"Vom insista pentru ca testele non invazive să fie folosite în școli"

„Vom insista în orice fel să se pună în practică acest lucru şi sunt convins că prim-ministru atunci când a făcut această promisiune publică a avut în cap inclusiv acoperirea bugetară necesară achiziției acestor teste. Am reușit, cum, necum, să încheiem anul şcolar 2019-2020. Îl vom încheia şi pe acesta. Mai bine decât pe cel de anul trecut", a mai spus Ministru Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, concursurile pentru funcțiile de directori de unități de învăţământ ar trebui să fie organizate în luna august, însă dacă situația epidemiologică nu o va permite, vor avea loc după începerea anului şcolar viitor.

"Oricum, o obligație asumată este aceea de ocupare a postului de director în toate școlile din România, concursuri care să privilegieze competența în detrimentul altor criterii, printre care, sigur că da, şi cel politic. Aceste concursuri dorim să aibă loc înainte de luna august. (...)

Dar dacă totuși situația epidemiologică nu ne va permite organizarea acestor concursuri, vom încerca să nu afectăm perioada de vacanță a elevilor şi a cadrelor didactice organizând aceste concursuri în luna august şi le vom organiza imediat după începerea școlii. În oricare dintre cele două variante le vom organiza în acest an calendaristic", a mai explicat Sorin Cîmpeanu.

Citește mai multe din Educație
» Citește mai multe din Educație
TOP articole